Optiunea "Bord.vanzari adaptat pt.Cod PLU + impr.fiscala" permite generarea facila a bonurilor fiscale si transmiterea acestora la casa de marcat ce lucreaza in regim de imprimanta fiscala.

 

Articolele din nomenclator pot fi grupate in functie de grupele de produse pe un ecran (F1) in care se afiseaza pâna la 30 de articole dintr-o anumita grupa. Restul articolelor (daca este cazul) sunt impartite pe mai multe pagini.

Conditia ca un articol sa fie afisat si sa se poata vinde pe un bon fiscal este ca sa aiba atasat in nomenclator un cod PLU.

La intrarea pe ecran sunt selectate articolele din prima grupa de produse din nomenclatorul grupelor (Nomenclatoare->Grupe). Ele sunt aranjate câte 30 pe pagina, iar trecerea de la o pagina la alta se face cu butoanele  ( =>) pentru pagina urmatoare si   (<=) pentru pagina precedenta (daca este cazul).

Grupele de produse sunt reprezentate prin butoane situate in partea inferioara a zonei articolelor propriu-zise, in exemplul de mai jos sunt doua grupe : Marfa si Productie

Daca in nomenclatorul grupelor de produse sunt mai multe grupe, programul va afisa primele maxim 10 grupe. Daca se selecteaza cu mouse-ul una din grupe, se vor afisa toate articolele

ce au asignata acea grupa in nomenclator (si cod PLU). Articolele se impart, la rândul lor in pagini ce contin cate maxim 30 de coduri .

 

In Nomenclator articole format 1 se pot asocia produselor fisiere cu imagini in format bmp. Acestea trebuie sa se gaseasca in folderul   \IMATI\STC\<nume firma>\IMG\.

Daca pentru un cod de articol exista fisier imagine asociat, programul va afisa pe butonul respectiv aceasta imagine. Daca aceasta nu exista, se va afisa denumirea articolului.

Ordinea de afisare este alfanumerica in functie de Cod produs din nomenclator.

 

Cel mai usor se lucreaza cu un ecran Touchscreen care permite selectarea articolului prin simpla atingere a butonului respectiv.

Codul articolului impreuna cu alte caracteristici (pretul, cod PLU, etc.) va aparea automat in zona albastru deschis, implicit cantitatea fiind 1. Cantitatea se poate modifica prin atingerea

sagetilor Sus si Jos care incrementeaza, respectiv decrementeaza cantitatea. 

 

 

F1. Ecran (TouchScreen, preferabil)

 

 

Pentru valori cu zecimale, sau valori mai mari care nu pot fi obtinute usor prin incrementare, exista o fereastra tip tastatura numerica, ce se activeaza la atingerea câmpului Cantitate si permite formarea de numere, ca mai jos.

 

 

F2. Ecran tastatura numerica

 

In casuta alba e afisat numarul introdus sau calculat.

Butoanele acestei 'tastaturi' sunt sugestive: pe lânga tastele numerice mai exista

    (X10): multiplicare de 10 ori

    (:10) : impartire la 10

     (-1) : decrementare

    (+1) : incrementare

    (-/+) : schimba semnul numarului din casuta

    (Sterg): sterge numarul introdus sau calculat

    (CE): sterge atât numarul introdus cât si toate variabilele

    (Abandon): iesire fara preluare

    (PREIA): iesire cu preluarea numarului calculat/introdus

 

Dupa ce s-a introdus cantitatea dorita, daca articolul e corect, pozitia se valideaza prin apasarea butonului (Valideaza). Pozitia va aparea in partea inferioara a ecranului, fiind pregatita pentru tiparire. Daca s-a gresit codul pâna la operatia de validare, se apasa pe (Anuleaza) din zona albastra.

Se mai pot introduce oricâte alte articole, in acelasi mod.

Pentru un articol dintr-o alta grupa de produse, se selecteaza mai intâi grupa dorita, apoi se alege articolul prin atingere pe touchscreen sau prin click cu mouse-ul daca monitorul este de tip normal.

 

Pe ecrane de dimensiuni mai mici pozitiile validate nu se pot vedea decât daca se face scroll vertical catre aceasta zona. Pentru a evita scroll-ul, exista butonul (Vizualizare), care afiseaza intr-o fereastra distincta toate pozitiile validate.

 

In acest ecran se poate anula intregul bon (care, evident, nu a fost transmis la casa)  cu ajutorul butonului (Anuleaza tot) sau o pozitie din bon, cu butonul (Sterge) situat pe acea pozitie.

Dupa validarea tuturor pozitiilor unui bon se apasa pe (Tipareste BON) si acesta va fi transmis la casa de marcat. In acelasi timp, se va genera documentul corespunzator in borderoul de vânzari. Gestiunea pentru fiecare pozitie de  articol este cea corespunzatoare grupei, din nomenclatorul grupelor. Daca aceasta lipseste, programul va utiliza gestiunea implicita din Configurare.

 

Dupa tiparirea la casa si generarea in borderoul vânzarilor, pozitiile din acest ecran dispar, programul asteptând introducerea unui nou bon.

 

Din cele descrise mai sus rezulta ca exista doua nivele de verificare pâna la transmiterea bonului la casa : la momentul introducerii codului de articol clientul se poate razgândi, dar si dupa ce au fost introduse deja mai multe articole se poate renunta la unul sau la toate din diverse motive (lipsa bani, etc.) fara sa fie afectata transmiterea corecta a bonului la casa de marcat.