IMATI SOFTWARE

 

            Modul SALARII (Manual de utilizare)

 

0. Generalitati

Cap.1.   INSTALAREA PROGRAMULUI

Cap.2   Modulul de monitorizare

Cap.3   Salarii

Cap.4   Elemente de operare in baza de date

Cap.5  Repararea bazei de date

Cap.6   Operatii curente

Cap.7   Noutati

 

0. Generalitati

 

            Modulul de Salarii raspunde celor mai exigente cerinte, putând rula  atât pentru societati mari ce utilizeaza un sistem complex de calcul al salariului si folosesc rapoarte complexe privind salariile, cât si pentru societati mici si mijlocii ce utilizeaza un sistem de calcul mai simplificat al salariilor si utilizeaza rapoarte mai simple.

            Modulul foloseste algoritmi de calcul al salariului care respecta toate normele legale in vigoare.

            Astfel, se permite calcularea salariilor atât pentru angajatii cu contract individual de munca, cât si pentru colaboratori, beneficiari ai drepturilor de autor, ai conventiilor civile, etc. Flexibilitatea deosebita a acestui modul permite calculul salariului in trei moduri : regie, acord, fix.

   a) Salariul “in regie" se foloseste atunci când  angajatului i s-a stabilit  un salariu de baza lunar fix, indiferent de numarul de ore lucratoare din luna respectiva. In consecinta, in acest caz, in lunile cu un numar mai mare de ore lucratoare se obtine un salariu orar mai mic decât in lunile cu mai putine ore lucratoare.

   b)  Salariul  "in acord" se foloseste atunci când angajatului i s-a stabilit un salariu orar fix, negociat pentru un anumit numar de ore lucratoare pe luna. Astfel, salariatul va avea un salariu lunar variabil, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

   c)  Salariul  "fix" este cazul când angajatului i se stabileste un salariu lunar având o valoare fixa, indiferent de numarul de ore lucratoare din luna si indiferent de numarul de ore efectiv lucrate. Acesta este intâlnit mai ales in cazul colaboratorilor, care sunt platiti pentru a efectua o lucrare si nu conteaza in cât timp au realizat-o. Pontajul nu trebuie introdus  in  acest caz.

            Pentru a raspunde unui numar cât mai variat de cazuri intâlnite in practica, valoarea salariului negociat poate fi de urmatoarele tipuri :    BRUT  si  NET.

            Programul permite, de asemenea introducerea de prime, penalizari, sporuri, retineri precum si a sumelor nete avansate.

            In urma calculului salariului lucrarea permite tiparirea unor situatii foarte complexe privind statele de salarii (având mai multe formate), a unei situatii generale privind sume centralizate la nivelul intregii societati.

 

 

Cap.1. INSTALAREA PROGRAMULUI

 

    Pentru instalare e necesar spatiu liber pe harddisc cel putin 200 MB (va recomandam insa mai mult pentru lucru, cel putin 500 MB liberi dupa instalare deoarece pe lânga bazele de date care se formeaza , in timpul lucrului se creaza si fisiere temporare), CD-ROM si sistem de operare WINDOWS instalat. In plus, programul creeaza autosalvari si salvari de siguranta ale datelor care ocupa destul de mult spatiu.

    Instalarea de pe CD-ul furnizat de firma: 

    Introduceti CD-ul in unitate.

    Pe ecran va aparea o imagine (in cazul in care sistemul dv.nu are activata functia de AUTORUN si imaginea nu apare automat va trebui sa apelati fisierul imati.exe de pe CD) de unde se poate selecta Runtime sau programul (Contabilitate, Stocuri, Salarii sau Imobilizari) precum si instalarea dorita (Kit, Actualizare, Documentatie, Legislatie).

 

        Daca pe calculator nu exista Access 2000 se va instala mai intâi Runtime prin apasarea pe butonul (Runtime). Indicam sa se instaleze intr-un folder diferit de cel implicit, cel recomandat de noi fiind c:\Run2000.

 

ATENTIE !

 

ACCESS 2000 RUNTIME este incompatibil cu versiuni superioare de ACCESS. Daca pe calculator este instalat un Access 2002 sau un Access 2003 acesta va trebui DEZINSTALAT pentru ca programele sub Access 2000 sa poata functiona!

 

        Dupa instalarea Runtime-ului se da Restart la calculator (obligatoriu!).

        Instalarea unui program IMATI, dupa instalarea Runtime-ului, implica urmatorii pasi:

        1. Se selecteaza programul dorit (Contabilitate, Stocuri, Salarii sau Imobilizari);

        2. Se apasa butonul (KIT) pentru instalarea kitului de baza; va recomandam sa pastrati toate optiunile implicite din timpul instalarii, apasând Enter la fiecare oprire pentru eventuala selectare a unei optiuni. Instalarea kitului de baza este obligatorie, actualizarea neputând rula altfel.

        3. Se apasa butonul (Actualizare) pentru actualizarea la ultima versiune; de asemeni, dati Enter la fiecare oprire a programului in timpul instalarii. In acest fel se va instala ultima versiune de program existenta pe CD.

        4. Se apasa pe butonul (Document) pentru instalarea documentatiei in format electronic;

        5. Se apasa pe butonul (Legislatie) doar daca programul selectat este Salarii.

 

        Butonul (Internet) serveste la descarcarea si instalarea de pe internet a ultimelor variante de program, atunci când este cazul.

 

        Dupa instalare programul se va regasi in Start->Programs->Imati->Imati <nume program>.

        La prima apelare a programului, pentru a putea lucra cu programul va trebui obtinut codul de activare de la firma furnizoare. In acest scop va aparea un mesaj cu intrebarea

                " Doriti activarea versiunii ? "

 

    Se apasa Enter sau se selecteaza cu mouse-ul Yes si va aparea o fereastra unde trebuie apasat butonul (Genereaza):

 

    Dupa apasarea pe butonul Genereaza va aparea un cod sub rândul  "  Codul generat...  "    

    Acest cod trebuie comunicat telefonic (021/321.77.69) sau prin e-mail (sediu@imatisoftware.ro) catre societatea noastra pentru a va fi comunicat codul dumneavoastra de activare. Acest cod va trebui introdus in rândul de sub   " Codul de activare primit de la IMATI  "  inlocuindu-se valorile de 0 cu valorile primite.

    Dupa introducerea codului primit se apasa butonul (Continua).

 

    La versiunile mai noi (incepand cu septembrie 2012) activarea se poate face si prin internet. Pentru aceasta, se va apasa butonul (Activare prin internet). Serverul care gestioneaza activarile este in functiune in timpul orelor de program ale societatii, adica de luni pana vineri intre orele 9 si 17, cu exceptia sarbatorilor legale. Pentru a avea acces la activarea online este nevoie sa introduceti userul si parola care v-au fost comunicate de catre noi. Apoi trebuie sa apasati pe butonul (Conectare + trimitere SN). Acest tip de activare poate fi utilizat dupa o activare “clasica”, necesara pentru a se stoca informatiile privind hardul dv. De asemeni, e necesar ca in baza de date sa figureze o plata efectuata pentru calculatorul respectiv, in ultimele 183 de zile calendaristice fata de data curenta.

 

 Pentru instalarea unei statii suplimentare in retea este necesara instalarea programului si pe statia respectiva si apoi conectarea programului la unitatea pe care se afla baza de date, astfel :

  Presupunem computerul pe care se afla baza de date “nume computer” iar unitatea “unitate”. Dupa intrarea in program (pe statie) , in prima fereastra (partea superioara) exista meniul : Cale, Computer, ? Activare, Iesire. Se va apela optiunea Computer si se va introduce aici numele unitatii unde se afla baza de date, in exemplul de fata

\\nume computer\unitate\. La Parametri de conectare – Selectie computer  se va selecta valoarea introdusa. In acest moment, la ‘Selectati firma’ vor aparea  societatile introduse in unitatea selectata. Se va selecta societatea, anul si luna si se va apela Conectare (sau Retea, dupa tipul programului).    

 

Cap.2. Modulul de monitorizare

 

            Dupa apelul icon-ului IMATI SALARII programul va incarca mai intâi un ecran cu ajutorul caruia poate fi monitorizat lucrul cu aplicatia . Acest ecran are urmatoarea forma:

            In partea dreapta se gasesc informatiile referitoare la adresa bazei de date conectate : Unitatea conectata sau computerul conectat reprezinta numele computerului asa cum este vazut prin reteaua existenta (Network Neighborhood sau echivalent) de forma tt\nume computer\t\nume harddisc\t sau unitatea logica alocata prin operatia de  mapare (ex. F). Computerele care pot fi accesate vor fi incarcate in tabela care se  deschide la apelul optiunii Computer din meniul aflat in partea superioara a ecranului. Aici se incarca toate computerele din retea pe care se afla instalat programul IMATI SALARII si pe care se doreste accesul la date.

            Pentru conectarea pe alta unitate logica sau alt computer se va selecta elementul dorit din una din listele aflate in sectiunea ‘Parametri de conectare’ : Unitate sau Selectie computer.Apoi se selecteaza societatea dorita din lista de societati care va aparea automat in Selectati firma, precum si anul si luna pe care se doreste lucrul, apasând apoi pe butonul CONECTARE.

            In partea stânga se afla butoanele : START, CONECTARE, SALVARE, RESTAURARE, ADAUGARE, STERGERE, IESIRE.

 

            Butonul ADAUGARE permite adaugarea unei noi societati in baza de date. Teoretic numarul de societati cu care se poate lucra este nelimitat, practic el depinde de spatiul liber de pe harddisc. La apasarea butonului utilizatorului i se cere sa introduca un nume generic al societatii, nume ce trebuie sa fie format din maxim 6 caractere alfanumerice, fara spatii, caractere speciale sau delimitatoare. Cu acest nume societatea va fi recunoscuta si apelata de lucrare. Numele de aici este unic si NU POATE FI MODIFICAT. In continuare se poate introduce o descriere a societatii. Introducerea acestei descrieri este optionala, ea folosind doar la eventuala recunoastere mai rapida a societatii de catre utilizator la selectare.

 

            ATENTIE! Daca aveti si IMATI CONTABILITATE si doriti sa preluati notele contabile generate din IMATI SALARII e necesar ca numele pe care le-ati dat la ADAUGARE  sa fie identice in cele doua programe.

 

            Dupa adaugarea societatilor poate incepe lucrul efectiv astfel : se selecteaza societatea dorita in câmpul “Selectati firma”, se selecteaza anul (câmpul “Selectati anul”) si apoi se conecteaza cu ajutorul butonului CONECTARE. Conectarea reprezinta alegerea unei societati ca societate de lucru. Numele societatii si al anului conectate apare in câmpul “Firma conectata:”, respectiv “Anul conectat:”. Aceasta conectare ramâne activa permanent, (chiar daca se iese din program si se revine) pâna la conectarea unei alte societati. Daca se doreste lucrul cu societatea conectata se va apasa in continuare pe butonul START care activeaza meniul principal al modulului de Salarii, meniu ce va fi descris in capitolul urmator. Daca se doreste lucrul cu o alta societate aceasta va fi mai intâi conectata cum am aratat mai sus si apoi se apasa pe butonul START. La primul apel al butonului START pentru o societate nou introdusa in baza de date programul cere anul de lucru si luna de pornire, pe care le va seta in configurarea generala.

            Daca din diverse motive se doreste stergerea unei societati se va proceda in felul urmator: Se va avea grija ca societatea sa nu mai fie conectata, conectând alta societate. Se selecteaza in câmpul “Selectati firma” numele societatii de sters si apoi se apasa butonul STERGERE.

Atentie! Prin stergerea unei societati din baza de date toate informatiile privitoare la aceasta vor fi iremediabil pierdute, de aceea  programul mai intreaba o data de siguranta daca doriti intr-adevar sa stergeti respectiva societate. In cazul unui raspuns afirmativ societatea va fi stearsa din baza de date.

            Butonul RESTRUCTURARE serveste la adaptarea bazei de date existente la un moment dat la o versiune superioara a programului. Se apeleaza numai daca la program s-a instalat un upgrade de versiune. Programul ‘stie’ daca trebuie data Restructurare si  nu permite intrarea pe butonul START decât daca baza de date este compatibila cu versiunea de program.

            Butonul SALVARE -  Cu ajutorul acestei optiuni se pot salva datele pe harddisk si optional si pe o disketa.

La selectia optiunii, dupa ce utilizatorul confirma intentia de a salva datele,  programul creeaza un fisier cu numele: <nume soc.>VG.A<XX> unde <nume soc> este numele prescurtat (maxim 6 litere) care i-a fost  atribuit la crearea societatii,  iar XX sunt ultimele cifre ale anului contabil.

   Dupa crearea acestui fisier, programul cere utilizatorului sa introduca numele unitatii pe care se face salvarea de siguranta (se va introduce "A:\" sau "B:\" dupa disketa pe care se salveaza datele se afla in unitatea A sau B sau ). Programul va copia fisierul creat de pe harddisk pe disketa aflata in unitatea specificata.

   Daca nu s-a  introdus corect numele unitatii sau nu este spatiu suficient pe disketa sau in timpul salvarii se ivesc erori programul afiseaza mesaje corespunzatoare de atentionare.

   Daca nu se doreste si salvarea pe disketa a datelor se  fisierul ramâne creat doar pe harddisk.

   Va  recomandam sa efectuati periodic aceste salvari pe disketa pentru a evita pierderi accidentale de date.

   Atentie!  Nu folositi diskete defecte pentru ca e posibil ca salvarile sa nu fie utilizabile. Daca in  cursul operatiei de salvare apar mesaje de eroare, eliminati cauzele mesajelor si reluati operatia de salvare.

            Fisierul de salvare contine toate datele lunilor unui an. De exemplu, daca se face o salvare in luna a cincea anul 2006, aceasta va contine inclusiv lunile anterioare, de la prima luna din anul 2006 in care s-au introdus date .

            Butonul RESTAURARE -   Cu ajutorul acestei optiuni se pot restaura datele salvate anterior pe harddisk si eventual pe disketa.

   La operatia de restaurare se sterg datele curente din fisiere si se inlocuiesc cu datele lunii care se restaureaza, de aceea daca datele lunii curente sunt importante si nu au fost salvate dupa ultimele modificari, salvati luna curenta inaintea restaurarii altei luni pentru ca altfel nu veti mai putea reveni niciodata la datele initiale.

   La apelul acestei optiuni programul cere introducerea unitatii de pe care se face restaurarea (A,B,C). Deoarece la salvare fisierul se creeaza si pe harddisk  intotdeauna va recomandam sa folositi unitatea harddiskului (de obicei C) la restaurare pentru ca operatia sa decurga mai rapid.

Folositi restaurarea de pe  A  sau  B  daca salvarea de pe harddisk nu e utilizabila. Daca operatia de restaurare nu reuseste e posibil ca unele sau toate fisierele lucrarii sa nu contina date sau sa contina date incorecte, de aceea trebuie reluata operatia. Restaurarea poate esua daca disketa de pe care se restaureaza datele are defecte fizice. Daca fisierul ce contine salvarea datelor nu exista pe harddisk sau disketa, programul afiseaza un mesaj de avertizare.

 

            Iesirea din lucrare se face apasând pe butonul “IESIRE”.

           

Capitolul 3. Descrierea functionarii modulului

 

   Meniul principal al modulului de Salarii este urmatorul :

 

    Config.

    Nomenclatoare

    Resurse umane

    Setari/Pontaj

    Calc.salarii

    Dr.Aut.+Conv.civ.

 Situatii

 D112

 Note

    Utilitare

    Mod.luna

    Legislatie

    Exit

 

            Pentru a selecta o optiune de meniu se procedeaza astfel : 

 i)  cu tastatura : Se apasa F10 si apoi ne pozitionam folosind sagetile pe respectiva optiune si tastam Enter. Sau se apasa Alt+litera subliniata a optiunii de meniu dorite

 ii) cu mouse-ul : pozitionam mouse-ul pe optiunea dorita si apasam pe butonul din stânga al mouse-ului.

 

 

            Config.

 

            Este optiunea de configurare. Este o optiune foarte importanta, de corectitudinea completarii ei depinzând functionarea intregului modul. La selectarea optiunii apare urmatorul submeniu :

 

 Societate

 Date angajator  

 Generale

   Societate

Contine urmatoarele câmpuri:

         *Cod societate, *Denumire societate, *Luna, *Anul.

         Doar câmpul *Denumire societate poate fi introdus direct (sau modificat), celelalte fiind gestionate de program, aici permitându-se numai vizualizarea lor. In câmpul *Denumire societate se va introduce numele complet al societatii, asa cum trebuie sa apara in antetele tuturor rapoartelor generate de lucrare. 

 

 

 Date angajator

Contine câmpurile corespunzatoare fisierului REPFISC.TXT din Ordinul Ministrului finantelor din 08.10.1999 referitor la fisele fiscale prevazute de Ordonanta Guvernului nr.73/1999 privind impozitul pe venit, astfel :

·         *Cod angajator (in cazul societatilor – de care ne ocupam – va fi codul fiscal iar in cazul angajatorilor persoane fizice va fi codul numeric personal);

·         Angajator persoana juridica (cod fiscal) sau persoana fizica (cod numeric personal) : se va bifa optiunea ;

·         *Denumire angajator : va fi preluat automat de catre program din câmpul corespunzator al optiunii de meniu descrisa anterior , Configurare societate.

·         *Nume* si *Prenume*  : s-ar completa daca angajatorul ar fi persoana fizica.

·         *Localitate, *Judet, *Strada, *Nr, *Cod postal, *Bloc, *Scara, *Etaj, *Ap, *Sector

 

Generale

Contine date generale ale lucrarii si anume :

*Anul* si *Luna curenta*;

*Luna de afisat* : in cazul in care se doreste vizualizarea unei luni anterioare lunii contabile curente, aceasta se va bifa si din acest moment avem acces la datele lunii selectate, din toate punctele de vedere.

 

ATENTIE ! DUPA INCHEIEREA UNEI LUNI,  TRECEREA  LA LUNA URMATOARE NU SE FACE PRINTR-O SIMPLA BIFA IN CASUTA RESPECTIVA CI SE APELEAZA OPTIUNEA  ‘Mod.luna’ DIN MENIUL PRINCIPAL.

 

Pe ecran  se gasesc urmatoarele informatii:

 

Valori de referinta privind deducerea personala: sunt incarcate valorile de referinta pentru calculul deducerii personale pentru venituri intre 1.000 lei si 3.000 lei : (de la 250 lei pana la 650 lei).

 

            *Coeficient de calcul al avansului* Se introduce ca procent si se foloseste in cazul apelarii optiunii de calcul automat al avansului, asa cum va fi descrisa mai târziu.

            *Procent ore noapte* este  initial incarcat cu valoarea 25 si reprezinta procentul suplimentar calculat pentru orele de noapte efectuate. Este folosit numai in cadrul pontajului detaliat.

            *Procent ore suplimentare p1%*;

            *Procent ore suplimentare p2%*;

   Sunt  incarcate initial cu valorile de 100, respectiv  200 si sunt folosite in cadrul pontajului detaliat pentru calculul orelor suplimentare platite cu p1%, respectiv p2% din  valoarea salariului orar.

            *Numarul de ore luate in calcul pentru salariul calculat in cazul lucrului in acord* completati aceasta valoare cu numarul de ore luate ca baza de calcul la salariile in acord in cadrul firmei respective.

            Urmatoarea sectiune a configurarilor generale contine anumite valori si procente legale in vigoare si anume:

            *Salariul minim pe economie*

            *Salariul mediu brut pe economie* 

            *Cota de contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajatori care trebuie introdusa in functie de codul CAEN al angajatorului .

            *Procent CAS* pentru cele trei grupe de munca;

            *Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii;

            *Cota de contributie individuala de asigurari sociale ;

            * Numarul de salarii medii brute pe economie folosit la stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a CAS   

            *Contributie fond sanatate platita de angajator  (procent aplicat fondului de salarii angajati) ;

            *Contributie fond sanatate platita de angajator  (procent aplicat fondului de salarii colaboratori) ;

            *Procent fond sanatate platita de asigurati cu carte de munca  ;

            *Procent fond sanatate platita de asigurati cu conventie civila  ;

            *Procent fond somaj din fondul de salarii ;

            *Procent fond somaj retinut angajatilor ;

            Toate procentele initializate de program cu valorile aratate mai sus pot fi modificate de catre utilizator daca se modifica legea.

            Tot in acest ecran sunt propuse conturi contabile necesare generarii notelor de contabilitate. Aceste conturi pot fi modificate conform planului de conturi adoptat de fiecare societate. 

 

            De asemeni, pot fi introduse cursurile de referinta pentru calculul salariilor pornind de la o valuta (USD sau EUR).

            Poate fi introdus si procentul cotizatiei de sindicat, daca este cazul.

            Se pot configura conform legii nr.minim de angajati pentru care se plateste contributia pentru persoane cu handicap (implicit 75), cât si procentul minim de salariati cu handicap care trebuie angajati pentru a nu mai plati contributia pentru persoane cu handicap (implicit 4 %).

            Tot in configurare se scriu numele persoanelor care semneaza situatiile, precum si functiile lor in societate.

            De aici se poate opta pentru generarea sau nu a notei de plata a lichidarii pe luna in curs.

           

Aici trebuie completate informatiile privind drepturile de autor si/sau conventiile civile :

            *Cota cheltuieli forfetare;

            *Procent impozit partial (10);

            *Nr de salarii medii brute pe economie la care se plafoneaza baza de calcul;

    Incepand cu ianuarie 2011 (aparitia declaratiei 112) aici mai apar informatiile :

    * CREANTE BUGETARE DIN DECLARATIA UNICA (se bifeaza contributiile pentru care angajatorul are obligatia declararii)

     Sunt afisate toate creantele bugetare care apar in dcl.112 si bifate automat cele care se utilizeaza in mod obisnuit la societatile comerciale.

      Trebuie, totusi, inspectate inainte sa prelucrati pentru prima oara D112 pentru a fi siguri ca bifele sunt conform specificului dv. 

      De exemplu : nu veti bifa creanta 28 decat daca aveti contracte de drepturi de autor. In caz contrar va aparea in declaratia unica si aceasta creanta, cu valoarea 0.

    * Cuantum ajutor deces 

    * Nr. cazuri ajutoare deces : se completeaza daca este nevoie;

    * Suma ajutoare deces : este produsul dintre * Cuantum ajutor deces si * Nr. cazuri ajutoare deces

 

            Nomencl. (Nomenclatoare)

 

            Contine nomenclatoarele generale necesare lucrarii de salarii.

   La selectarea optiunii apare urmatorul submeniu :

 

    Nomenclator CNP persoane    

    Nomenclator colaboratori

    Loc.munca

    Tipuri de pontaje

    Sporuri

    Indemnizatii

    Retineri

    Case asigurari

    Functii

    Meserii

    Subdepartamente

    Departamente

    Puncte de lucru

    Banci

    Coduri CAEN

    Sporuri bugetari

    Sedii secundare

    Proiecte

 

    Nomenclator CNP persoane

Contine datele generale ale angajatilor cu contract individual de munca. Este primul loc in care se completeaza un nou angajat la introducerea sa in baza de date. Câmpurile care se completeaza in mod obligatoriu sunt urmatoarele:

*Cod numeric personal : numeric, max.13 caractere, cel din actul de identitate;

*Nume : alfanumeric, max. 40 caractere;

*Prenume : alfanumeric, max. 40 caractere;

*CNP anterior : numeric, max.13 caractere (daca este cazul);

            *Nume anterior : alfanumeric, max. 40 caractere (daca este cazul);

*Prenume anterior : alfanumeric, max. 40 caractere (daca este cazul);

            *Data angajarii in societate : câmp data, reprezintă data la care salariatul s-a angajat in societate;

            *Data iesirii din societate : data la care salariatul a parasit societatea (ultima zi lucrata de angajat la societate)

             *Cod casa de asigurari : numeric, intre 0 si 255, se valideaza in nomenclatorul de case de asigurari

            Zona Coasigurati 

            Permite maxim 3 coasigurati (sotul/sotia si/sau fiecare din parinti). Informatiile care se pot completa in aceasta zona sunt

               Tip : tipul de coasigurat  (sot/sotie sau parinte); Nume, Prenume, Anul si luna in care a devenit coasigurat, Anul si luna in care a pierdut calitatea de coasigurat

             *Actul de identitate (seria, nr., eliberat de, data eliberarii)

             *Carte de munca (seria si nr), unde este cazul    

             *Contract de munca (nr., data) : numarul si data de inregistrare in Revisal; Tip durata angajare 0: contract pe durata nedeterminata; 1: contract pe durata determinata

                 inregistrat la camera de munca (judetul) sub nr.  , la data  (nu se mai utilizeaza, dar informatiile au ramas, pentru compatibilitate cu versiunile mai vechi)

                * Functia : codul functiei preluat din nomenclatorul de functii, daca este cazul

            Zona domiciliu angajat (Localitate, Judet, Strada, Numar, Bloc, Scara, etaj, Apartament, Sector, Cod postal)

 

                *Banca la care angajatul are contul de salariu (daca este cazul)

            *Cont card : alfanumeric , maxim 11 caractere; reprezinta numarul de cont de pe contul de card, in ipoteza ca transferul banilor se face pe card electronic. Optiunea e valabila pentru conturi deschise la BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, sau Banca Transilvania. 

             *Contul personal al detinatorului de card 

            *Marca : numeric pâna la 32767 ; un cod intern (optional) care poate fi dat angajatului;

             *Tip program de lucru :    0 - program normal intr-un schimb , 2 - program in doua schimburi, 3 - program in 3 schimburi

 

·         Lista privind CM si CO.   La aparitia unui concediu de tip medical sau a unui CO acesta se poate incarca aici. La concediile medicale prin incarcarea datei de referinta programul stie sa calculeze media din arhiva  pâna la data de referinta. Daca se incarca un concediu ‘initial’ si apoi unul ‘in continuare’, la data de referinta a concediului ‘in continuare’ se incarca data de inceput a concediului ‘initial’.

                                    *Poz : pozitia (se incrementeaza automat);

                                    *Cod : cod pontaj ; se selecteaza din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

                                    *Tip : se preia automat tipul din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

                                    *Procent (%) : se preia automat tipul din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

                                    *Data de inceput : data de inceput a concediului;

                                    *Data de sfârsit : data de sfârsit a concediului;

                                    *Data de referinta : data de inceput a concediului initial (referinta pentru arhiva);

                                     *Serie si nr.CM

                                     *Serie si nr.CM initial (pentru CM in prelungire)

                                     *Cod indemnizatie   

     

 

 Nomenclator colaboratori

Contine datele generale ale angajatilor cu conventie civila având urmatoarele câmpuri :

            *Cod numeric personal : numeric, max.13 cifre, cel din actul de identitate;

            *Nume : alfanumeric, max.40;

            *Prenume : alfanumeric, max.40;

            *Localitate : alfanumeric, max.30 char;

            *Judet : judetul in care se afla adresa;

            *Strada

            *Nr

            *Cod postal

            *Bloc

            *Scara

            *Etaj

            *Ap

            *Sector

            *Data angajarii : data angajarii in societate;

            *Data incetarii activitatii : data incetarii activitatii din societate;

            *Casa de asigurari : codul casei de asigurari la care este arondat;

 

  

    Loc.munca

   Reprezinta nomenclatorul de locuri de munca (departamente, servicii, colective). Fiecarui loc de munca i se asociaza un cod si o denumire. Legatura intre un angajat si denumirea locului sau de munca se face prin cod.   In cazul in care dorim introducerea acestor locuri de munca lucrarea nu permite decât utilizarea codurilor existente in acest nomenclator.

   Toate listele vor fi grupate pe locuri de munca, având si totalurile pe locuri de munca.

   Fiecare loc de munca are atasate anumite conturi contabile, care pot fi modificate in functie de planul de conturi al fiecarei societati. Acestea servesc la generarea notelor contabile.

            Locurile de munca pot fi, la rândul lor, grupate dupa un anumit criteriu dinainte stabilit, câmpul de grupare fiind *Departament. Acesta se valideaza in nomenclatorul de departamente.

 

    Departamente

            Este nomenclatorul de departamente, utilizat optional, la gruparea locurilor de munca dupa un anumit criteriu (amplasare, gen de activitate, etc.). Câmpurile prezente sunt:

            *Cod departament : numeric , permite valori de la 0 la 255;

            * Nume departament : alfanumeric, poate contine maxim 20 de caractere;

 

    Retineri

            Este un nomenclator ce contine tipurile de retineri din salariul net al angajatilor.

            Informatiile continute in acest nomenclator sunt : *Codul si *Denumirea.

            Primele 8 coduri din acest nomenclator sunt evidentiate separat in statul 14-5-1 si in fluturasul nr. 6. Ele pot fi modificate ca denumiri in functie de necesitatile proprii dar recomandam sa nu fie modificate codurile acestor retineri. Restul retinerilor sunt cumulate in câmpul Alte retineri.

 

    Sporuri

            Este un nomenclator ce contine tipurile de sporuri, codificate.

            In nomenclatorul de sporuri sunt incluse urmatoarele informatii :

   *Cod* - reprezinta codul sporului, prin care sporul este recunoscut de program.

   *Denumire* - reprezinta denumirea sporului. Poate fi modificata.

            Se pot adauga sporuri noi, cu incarcarea corespunzatoare a câmpurilor de mai sus.

            Ca si in cazul retinerilor, primele 8 sporuri sunt evidentiate separat in statul 14-5-1 si in fluturasul nr.6.

 

    Indemnizatii

            Reprezinta sume suplimentare care intra in calculul salariului tarifar (i.e. daca exista spor de vechime acesta se va aplica la salariul de baza brut negociat plus totalul indemnizatiilor).

            Câmpurile sunt :

            *Cod : numeric intre 0 si 255;

            *Denumire : alfanumeric, maxim 10 caractere;

 

 

    Tipuri de pontaje

            Este un nomenclator foarte important, de corectitudinea incarcarii si utilizarii lui depinzând corectitudinea situatiilor obtinute.

            Câmpurile existente sunt :

            *Cod pontaj : alfanumeric, maxim 5 caractere;

*Denumire : alfanumeric maxim 65 caractere;

            *Tip : tipul de pontaj, care poate fi :

L - ore lucrate efectiv;

CM – incapacitate temporara de lucru;

CO – concediu de odihna;

CFP – concediu fara plata;

 

            *Procent  acordat : procentul acordat din salariul brut negociat ;

            *CASS platit din CAS : câmp de un caracter care stabileste daca suma virata la fondul asigurarilor de sanatate se retine din CAS (D-se retine; N-nu se retine);

            *Mod de calcul al CASS : acest câmp se incarca daca *Tip = CM. El va fi egal cu numarul de salarii minime pe economie la care se aplica precentul de CASS.

 

Pentru utilizatorii mai vechi de program se apasa pe Actualizare nomenclator.

  

    Case de asigurari

            Contine casele de asigurari la care sunt arondati salariatii societatii. Pentru fiecare angajat se va completa codul casei de asigurari in Nomenclatorul de Personal, respectiv de Colaboratori

 

            *Cod Casa Asigurari : numeric intre 0 si 255;

            *Denumire Casa Asigurari : alfanumeric, max 40 caractere;

            *Codificare cf.decl.A2 concedii medicale : alfanumeric, max. 2 caractere

            Se va completa B pt.Bucuresti si indicatorul judetean auto pt.fiecare judet (exemplu : Constanta : CT; Ilfov : IF, etc.)

 

            Completarea acestor informatii permite emiterea declaratiilor catre casele de asigurari si a fisierelor de raportare separat pe fiecare casa de asigurari.

    Functii

   Reprezinta nomenclatorul de functii. Fiecarei functii i se asociaza un cod si o denumire. Legatura intre un angajat si denumirea functiei sale se face prin codul functiei. Utilizarea acestui nomenclator este optionala, nefiind obligatoriu sa fie specificata functia fiecarui angajat. In cazul in care se doreste introducerea acestor functii nu putem atribui angajatilor o functie al carei cod nu se gaseste in acest nomenclator.

 

    Meserii

     Nomenclatorul de meserii se completeaza daca se doreste obtinerea statului de plata grupat pe meserii;

      *Cod meserie : numeric intre 0 si 255;

      *Denumire meserie : alfanumeric, max 25 caractere;

    

    Puncte de lucru 

Nomenclatorul contine codul si denumirea punctului de lucru; acestea se vor incarca in cadrul nomenclatorului de locuri de munca.

 

    Banci

Nomenclatorul contine denumirile bancilor la care angajatii au cont de card, in vederea virarii sumelor cuvenite in conturi.

 

    Coduri CAEN

Acest nomenclator este identic cu cel din D112 si contine coeficientii pentru calculul fondului de accidente de munca si boli profesionale pentru fiecare cod CAEN in parte. Utilizatorul trebuie sa incarce codul CAEN al societatii in Configurari->Generale si va fi automat preluat si utilizat in calcul coeficientul respectiv.

 

    Sedii secundare

Contine codurile fiscale ale sediilor secundare, daca este cazul, pentru includerea impozitului aferent in D112.

Pentru fiecare angajat care lucreaza intr-un sediu secundar se va incarca la zona de pontaj codul fiscal al sediului secundar precum si (daca este cazul) procentul timpului de lucru corespunzator acestui sediu secundar (daca nu lucreaza 100% la sediul secundar)

Dupa ce se apeleaza Calcul salarii programul va incarca suma aferenta impozitului pe fiecare sediu secundar, insumând impozitele fiecarui salariat la care s-a introdus codul sediului secundar respectiv. Pentru nota contabila, se vor incarca analiticele conturilor contabile aferente sediilor secundare. 

 

 

    Proiecte

Nomenclatorul contine codurile si denumirile proiectelor la care sunt angajati salariatii societatii. In plus, se vor putea incarca si centrele de cost aferente proiectelor. Centrele de cost trebuie corelate cu cele din IMATI CNT. 

Pentru generarea notelor contabile pe proiecte s-a permis incarcarea conturilor contabile pe analitice, separat pe fiecare proiect. Si conturile contabile trebuie sa fie corelate cu cele din IMATI CNT, pentru ca notele contabile sa poata fi preluate.

Pentru operarea pontajului pe proiecte apasati aici

 

            Resurse umane

 

            Contine urmatorul submeniu :

 

             Contracte de munca, Declaratie, Nota – adaugare

             Contracte de munca, Declaratie, Nota – vizualizare/modificare

             Acte aditionale la contracte

             Note de lichidare – adaugare

             Note de lichidare – vizualizare/modificare

             Adeverinta stagiu de cotizare CAS

             Adeverinta de sanatate

              Adeverinta de salariat

              Adeverinta de somaj 

 

            Optiunile meniului Resurse umane permit introducerea/modificarea informatiilor de personal - resurse umane, precum si generarea contractelor de munca, a actelor aditionale, a notelor de lichidare si a adeverintelor pentru cotizarea la CAS si sanatate.

 

 

            Setari/Pontaj

   Cuprinde urmatorul submeniu:

    Personal SetariPontaj

    Colaboratori SetariPontaj

    Grila imp.lunara

    Nomenclator personal angajat

    Nomenclator colaboratori

    Fisa Fiscala

    Arhiva venituri brute realizate

    Zile lucratoare

    Grila spor vechime

    Grila spor fidelitate,confidentialitate

    Sarbatori legale

    Structura lunii

 

            Vom face descrierea acestor optiuni nu neaparat in ordinea din meniu ci in ordinea completarii:

   Zile lucratoare :   Reprezinta un tabel cu cele 12 luni ale anului in care se specifica in câmpul *zile lucratoare* numarul zilelor lucratoare ale fiecarei luni in parte, tinând cont de specificul fiecarei societati. La modificarea lunii programul preia pentru luna in care se trece numarul de zile lucratoare din acest tabel si il incarca in câmpul *Zile lucratoare* de la Personal si Colaboratori.

Recomandam utilizatorului sa incarce la inceputul unui nou an zilele lucratoare pentru fiecare luna pentru ca programul sa poata prelua corect aceste valori. In caz  contrar utilizatorul va fi nevoit sa modifice câmpul *Nr de zile lucratoare* de la Personal si Colaboratori om cu om.

            Evident aceasta optiune se foloseste extrem de rar.

 

  Grila imp. Lunara

 

            Reprezinta grila de impozitare lunara valabila in luna respectiva. Daca aceasta grila se modifica, la operatia de modificare de luna se va prelua noua grila in luna urmatoare.

Formatul de introducere al grilei coincide cu formatul prezentat in Monitorul Oficial, astfel :

   *Min*,  *Max*  :  pragul minim si pragul maxim intre care se situeaza salariul brut al carui impozit se calculeaza.

   *Fix* : Suma fixa din cadrul valorii impozitului;

   *Procent* : procentul de impozitare pentru diferenta dintre valoarea salariului brut si limita inferioara a plajei in care se incadreaza respectiva suma bruta. Revine in sarcina utilizatorilor sa actualizeze grila de impozitare conform cu legislatia;

Pentru anul >= 2005 va exista o singura linie având forma urmatoare :

Min    Max                                Fix     Procent

0       1.000.000.000                0          16

 

E obligatorie completarea fiecarui câmp, inclusiv acelea cu valoare 0 !

 

            Pentru a se putea calcula salariile angajatilor cu carte de munca ordinea in care se completeaza informatiile este urmatoarea :

 

Nomenclator personal angajat

 

Fisa fiscala

Câmpurile care apar in ecranul acestei optiuni sunt urmatoarele :

*Codul numeric personal* : codul numeric personal din actul de identitate al angajatului;

*Nume* : numele si prenumele angajatului;

*Adresa angajatului;

*Data angajarii* : reprezinta data angajarii in societate; se completeaza numai daca apartine anului curent;

*Data incetarii activitatii* : data la care angajatul, sub o forma sau alta isi inceteaza activitatea in societate; numai in cadrul anului curent;

 

*Bifati daca nu acordati deduceri angajatului in luna respectiva , pentru cazul lunii angajarii sau lichidarii, dupa caz.

 

Pentru angajatii fara functie de baza, cu venituri suplimentare se bifeaza TV1,…, TV7 conform documentatiei de completare a formularului Fisei Fiscale.

 

*CNP persoana in intretinere (1…8) la care trebuie bifate lunile in care se acorda deducerile corespunzatoare.

 

Pentru situatiile de dupa 1 ian.2005 nu mai este nevoie de coeficienti.

 

Cautarea unui angajat se face utilizând tehnica standard : ‘Ctrl F’ (v. Elemente de operare in baza de date).

 

  Personal Setari Pontaj

           

            Ecranul este impartit in câteva zone logice si anume :

   I) Informatii generale, cu caracter de periodicitate mare. Câmpurile respective se incarca o data si se modifica mai rar. Acestea sunt :

   *Codul numeric personal* : se selecteaza din lista ( sageata dreapta ).

   *Nume* : se preia automat din nomenclator ;

   *Marca* : se preia automat din nomenclator;

   *Bugetar : se completeaza numai pentru salariatii bugetari;

   *Are functia de baza : se completeaza cu D sau N dupa cum angajatul are sau nu functia de baza. In functie de acest câmp se completeaza la sfârsitul anului FF1 sau FF2; de asemeni, in functie de acest câmp se acorda sau nu deduceri personale.         

   *Tip de contract de munca* : poate fi :

                        C sau N : contract de munca normal;

                        T : contract de munca cu timp partial;

                        P sau D : pensionar;

   *Tip contract(Ord.405/23.07.2004) : se completeaza conform explicatiilor din declaratia CAP1 de somaj.

   *Salariul brut de incadrare calculat* : se completeaza automat de program la calculul salariilor. Atunci când salariul de incadrare s-a completat ca suma BRUTA acest câmp coincide cu salariul de incadrare.

   *Salariul de incadrare*  : se trece salariul stabilit in contractul individual de munca.

   *Tip salariu* : se selecteaza tipul salariului de incadrare completat la câmpul anterior. Acesta poate fi BRUT sau NET.

   *Are functia de baza* : stabileste daca angajatul are sau nu functia de baza in unitate, pentru a se stabili corect baza de calcul a impozitului pe salariu; aceasta se calculeaza diferit, dupa cum anul contabil este 2003 (cf.Ordonantei 7)  sau 2004 (cf.Codului fiscal).

   *Salariul negociat in valuta* : se trece in cazul in care s-a stabilit salariul in valuta.

   *Valuta salariului negociat* : se selecteaza USD, EUR sau LEI.

   *Grupa de munca* : se selecteaza 1 ( conditii speciale de munca ), 2 ( conditii deosebite de munca) sau 3 ( conditii normale de munca ). Fiecare grupa de munca are un corespondent in Configurari -> Generale privind procentul de CAS corespunzator.

   *Cod loc munca* : codul locului de munca; se preia din nomenclatorul de locuri de munca;

   *Cod functie* : se selecteaza daca s-a introdus nomenclatorul de functii.

   *Cod meserie* : se selecteaza daca s-a introdus nomenclatorul de meserii.

   *Scutit de impozit* : N  (implicit) – nu este scutit de plata impozitului pe salariu;  D – este scutit de plata impozitului pe salariu;

   *Scutit de plata CASS* : N (implicit) -nu este scutit de plata CASS; D - este scutit de plata CASS.

   *Scutit de plata somaj : D-este scutit de plata somajului; N (implicit)-nu este scutit de plata somajului;

   *Datorii vechi*  : suma datoriilor vechi ale angajatului fata de societate, rezultate din avansuri acordate mai mari decât lichidarea in lunile precedente.

   *Datorii calculate* : datorii rezultate in luna curenta;

   *Tip salarizare* : R ( regie ) : salariul brut lunar este fix indiferent de zilele lucratoare in luna prin urmare variaza salariul orar;

                                A ( acord ) : salariul brut orar este fix si variaza salariul lunar in functie de zilele lucratoare; salariul brut negociat se acorda la un anumit numar de ore, incarcat in câmpul *Nr.ore NORMA / ACORD*;

                                N ( norma )  : salariul  brut lunar este fix pentru timpul de lucru egal cu o norma (e utilizat mai ales in invatamânt);

   * Nr.ore NORMA / ACORD : se completeaza in cazul salarizarii in acord sau norma cu numarul de ore pentru care se acorda salariul negociat lunar intreg;

   *Zile lucratoare in luna* : programul va prelua automat la operatia de modificare a lunii nr. de zile lucratoare daca acestea au fost introduse in Setari-> Zile.lucratoare. La introducerea initiala a unui angajat câmpul trebuie completat de utilizator.

   *Norma zilnica (ore): norma zilnica la care se raporteaza programul zilnic al angajatului (8,7 sau 6 ore); serveste la calculul numarului mediu de asigurati;

   *Ore de prog./zi contract normal/partial* : se introduce nr. de ore de program zilnic (8 h la program normal si minim 2 h la program cu timp partial );

   *Total ore lucratoare: câmp calculat automat, egal cu produsul dintre numarul de zile de lucru din luna si numarul de ore program/zi;

 

    *Pensia facultativa retinuta : suma retinuta din salariul net al angajatului si virata unui fond de pensii;

    *Pensia facultativa dedusa : suma dedusa conform legii, din cea retinuta si virata unui fond de pensii; utilizatorul trebuie sa introduca in mod corect aceasta suma, tinand cont de deductibilitatea ei legala. Ea nu este gestionata de program. 

    Conform legii 263/2010 art.37 pct.e) la suma deductibila cf. legii nu se plateste contributia la CAS. (Evident, va creste insa in mod corespunzator baza de calcul pentru impozitul pe salariu.)

    Implicit programul face aceasta modificare de algoritm incepand cu luna aprilie 2011. Utilizatorul poate interveni in configurare si schimba aceasta optiune daca doreste calculul incepand cu o luna anterioara (ian, feb, martie).

 

  II) Pontajul

Aceste informatii sunt grupate pe ecran in câteva zone :

a)

   *Ore 100% : ore suplimentare platite cu aceeasi valoare ca salariul normal; acest procent poate fi modificat in Configurari->Generale; câmpul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putând fi introdusa la pontajul codificat;

   *Ore 200% : ore suplimentare platite dublu; acest procent poate fi modificat in Configurari->Generale; câmpul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putând fi introdusa la pontajul codificat;

   *Ore noapte : ore de noapte, platite cu procentul indicat in Configurari->Generale; câmpul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putând fi introdusa la pontajul codificat;

   *Ore nem. : numarul orelor nemotivate din luna; completarea lor presupune taierea proportionala din salariu. Afecteaza vechimea in munca.

   *Ore inv.: numarul de ore de invoire din luna; se taie din salariu dar nu e afectata vechimea salariatului;

   *Ore nepl.: ore neplatite: ore neplatite datorita unui concediu fara plata sau angajarii/lichidarii in timpul lunii. Este afectata vechimea, respectiv procentul 1% somaj;

 

b) Avansuri/Penalizari/Spor vechime

 In partea dreapta jos a ecranului puteti introduce urmatoarele informatii :

*C.O. Avans : avans concediu de odihna ;

*C.M. Avans : avans concediu medical ;

*Avans : suma neta acordata la lichidarea I ;

*Prime brute : suma bruta acordata ca prima ; aceasta informatie poate fi incarcata si la Sporuri, având un cod aferent primei brute;

*Prime Avans : suma acordata in avans reprezentând o prima ;

 *Spor vechime* : se introduce procentul acordat pt. sporul de vechime. Acesta se calculeaza la salariul brut negociat plus indemnizatiile, daca este cazul. Este singurul spor care nu poate fi introdus la sectiunea *Sporuri.

*Penalizari (in %) : procent de penalizare aplicat la salariul brut de incadrare ;

 

c)     Tipul de pontaj : Ore pontate/Sume realizate

Se  opteaza pentru una din variantele urmatoare si numai aceasta se va completa pentru angajatul respectiv:

   NET coef. 1 :  avantajeaza angajatii care au persoane in intretinere ( va rezulta un salariu brut mai mare decat in cazul in care se opteaza pt. *NET* ). Calculeaza brutul pornind de la un salariu net, la calcul netinându-se cont de deducerile personale suplimentare;

   NET : se va introduce salariul net realizat, programul calculând brutul realizat;               

   NET/ora : se introduce un salariu net orar realizat, nr. de ore lucrate si daca este cazul nr. de ore suplimentare, de concediu medical sau ore de noapte. 

   Brut realizat : se introduce un salariu brut realizat; se permite si introducerea altor tipuri de pontaje cu exceptia celor de tip L (care presupun ore lucrate). Aici se mai permite introducerea de concedii medicale si de odihna.

Brut : aici se incarca orele din pontaj preluate din Nomenclator->Tipuri de pontaje.

 

In zona de incarcare a pontajului propriu-zis (centru) câmpurile sunt urmatoarele:

 

         *Cod pontaj: Codul de pontaj preluat din nomenclator;

         *Tip: tipul de pontaj – poate fi L (ore lucrate), CO (concediu odihna), CM (concediu medical)

ATENTIE! Pentru ca programul sa faca declaratiile de FNUASS (0.85 %) e necesar sa se completeze concediile medicale mai intâi la Nomenclator personal si apoi sa se preia aici cu ajutorul câmpului *Poz din lista CM. Toate celelalte câmpuri vor fi preluate automat de program.

         *Proc: procentul de acordare din salariul negociat;

         *Ore/zile: numarul de ore pontate cu acest cod de pontaj / echiv.zile;

         *Din care ore CAS: numarul de ore platite din BASS; este cel mult egal cu *Ore;

         *Din care ore penaliz: orele la care li se aplica o penalizare;

         *Poz din lista CM : se incarca (primul !) in cazul in care acest concediu a fost incarcat la Nomenclator personal. Se vor prelua toae datele aferente.

         *Gr.munca: grupa de munca, implicit este cea setata in antetul formei, aici se poate introduce o alta grupa de munca daca angajatul lucreaza temporar in alte conditii de munca;

         *Valoare bruta: valoarea bruta calculata de program in urma operatiei Calcul salarii;

         *Valoare CAS: valoarea bruta platita din BASS; este calculata de program automat;

         *Ore CO in avans: ore concediu de odihna platite pentru luna urmatoare;

         *Net CO in avans:  valoare platita in avans aferenta concediului de odihna;

         *Scutit somaj: N (implicit)-suma nu este scutita de plata somajului; D-suma este scutita de plata indemnizatiei pentru fondul de somaj;

         *Scutit impozit : se utilizeaza in prezent pentru indemnizatia de maternitare, respectiv cresterea copilului, cf. Art.42 din Codul Fiscal;

            *Mod calc.CASS : acest câmp indica modul de calcul al contributiei personale de sanatate, in functie de diversele cazuri prevazute de lege.       

          *Ore CO in avans : se utilizeaza pentru estimarea valorii CO acordata in avans . Nu influenteaza calculul salariilor ci doar valoarea câmpului *Net CO in avans;

                                                                                                                                               

        *Net CO in avans : câmp estimat prin incarcarea câmpului Ore CO in avans; 

        *Baza calc CM/zi : câmp facultativ, incarcat atunci când codul de pontaj este de tip CM daca utilizatorul doreste ca programul sa nu tina cont de Arhiva de venituri brute realizate din program ci sa o introduca direct aici. Câmpul se utilizeaza impreuna cu bifa la *Cu baza calc CM;

                                                                                                                                               

        *Cu baza calc CM/CO : bifa care stabileste daca programul tine cont de câmpul anterior (*Baza calc CM) la calculul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca (bifa activa) sau utilizeaza Arhiva de venituri brute realizate; are importanta numai la pontaj de tip CM, CO;

         Baza zilnica de calcul (*Baza calc CM) este calculata de program cu 4 zecimale pana in anul 2011 luna februarie (inclusiv) si cu 2 zecimale incepand cu luna martie 2011, conform Ordinului 130/2011.

            

Din mai 2015 este posibila inregistrarea mai multor contracte individuale de munca simultan pentru acelasi salariat, doar pentru lucrul in conditii normale de munca. Pentru aceasta se va bifa la Tip pontaj 'Multicontract'

^ Dupa ce se face aceasta bifa, in partea de jos a paginii va aparea o fereastra multiinregistrare unde se pot introduce datele de baza ale acestor contracte : Nr.Contract, salariul din contract (cel tarifar), Tip salarizare (R:Regie; A:Acord; N:Norma), Norma zilnica, Ore program de lucru/zi, Ore acord (doar pentru lucrul in acord sau norma). Urmeaza informatiile specifice pontajului lunii curente, informatii corelate cu cerintele declaratiei 112, sectiunea B1 : Ore si zile lucrate in luna, ore suspendate (se introduc), baza de calcul somaj  (o calculeaza programul).

^ Daca in cursul lunii nu exista un alt tip de pontaj, calculul este simplu, baza de somaj se calculeaza proportional cu orele lucrate, pentru fiecare contract. Mai departe, aceasta baza de somaj va fi preluata la stabilirea bazei de calcul a CAS (cu plafonare daca este cazul),  a CASS si a celorlalte contributii. Cu exceptia somajului, toate celelalte contributii se vor calcula la nivel de asigurat, nu de contract. Daca suma valorilor brute realizate pe toate contractele unui salariat depaseste plafonul de CAS, baza de calcul va fi plafonata la nivel de salariat, nu la nivel de contract.

 

Arhiva de venituri realizate, utilizata la calculul concediului medical si al celui de odihna se va incarca cu valoarea bruta cumulata pe cele n contracte ale angajatului.

^ In cazul unui concediu medical, acesta va fi incarcat la partea de pontaj din centrul ecranului, ca si pâna acum. Baza zilnica de calcul va tine cont de arhiva de venituri brute realizate indiferent de contractul de unde provin. In schimb utilizatorul trebuie sa stabileasca conform propriilor criterii câte zile de concediu va ponta in fiecare din contracte. Numarul de zile de concediu trebuie inregistrat astfel incât nu se va  depasi numarul de zile lucratoare ale lunii, deci o zi de concediu nu se poate inregistra simultan la mai mult de un contract de munca. 

^Pentru concediul de odihna este valabila regula de pontaj de la concediile medicale (utilizatorul va stabili câte zile de CO va pune la fiecare contract, astfel incât totalul zilelor lucrate + suspendate din luna sa nu depaseasca nr. de zile lucratoare ale lunii respective)

 

Daca un contract este asociat unui proiect, acesta se va inregistra la contractul respectiv. Toate contractele asociate unui proiect se vor centraliza intr-un stat de plata pe acel proiect. De asemeni, se va face câte un centralizator pe fiecare proiect, programul calculând automat un procent de repartizare a contributiilor pe proiecte.

 

Ultima optiune de la Situatii este 'Situatii pe proiecte', unde se poate selecta proiectul si obtine statul sau centralizatorul pe acel proiect.

 

Proiectele se introduc in prealabil la Nomenclatoare->Proiecte. In acest nomenclator se pot introduce câmpurile *Cod si *Denumire proiect. Se pot vizualiza (fara modificare) câmpurile 

privind coeficientii de distributie a contributiilor unitatii pe proiecte.

 

 

                                                                                                                                   

   d) Indemnizatii/Sporuri/Retineri

    In partea din stânga, jos exista o portiune de ecran care se modifica dupa cum este apasat butonul de Sporuri, Retineri sau Indemnizatii. Implicit se considera ca e vorba de Sporuri.

 

 Vom descrie fiecare fereastra :

 

  Sporuri :

(vezi si Pontaj -> Sporuri)

 

  *Cod spor: se selecteaza codul sporului din nomenclatorul de sporuri;

  *Valoare: valoarea sporului; se completeaza de utilizator, semnificatia câmpului fiind explicata in functie de câmpul *Tip spor.

  *Tip spor:poate avea valorile urmatoare:

            B,S: suma bruta

            C: suma aferenta a N ore distribuita si la CO;

D: suma aferenta a N ore nedistribuita la CO;

E: % din sal.orar pt.N ore aplicat si la CO;

L: % din sal.orar pt.N ore distribuit proportional si la CO si la CM;

M: suma aferenta a N ore distribuit proportional la CO si la CM;

N: suma neta;

O: % din salariul orar calculat pentru N ore;

P: % din salariul de baza (brut negociat plus indemnizatii);

Q: % din salariul brut negociat;

T: suma aferenta a N ore distribuita proportional si la CM;

U: % din sal.orar pt.N ore distribuit proportional la CO;

  *Nr.ore: se completeaza pentru fiecare din cazurile de mai sus cu valoarea lui N, mai putin pentru tipurile B,S,N,Q.

  *Somaj: indica daca la respectivul spor se aplica 1% fond somaj (adica daca e vorba de un spor permanent) - implicit e N;

  *CAS: indica daca la respectivul spor se retine CAS personala (9.5%) – implicit e D;

  Singurul spor care nu poate fi tratat aici este sporul de vechime.

 

  Retineri

  E vorba de retinerile din salariul net, de tipul rate, chirii, popriri, pensie suplimentara, etc.

  *Cod retinere : se selecteaza codul retinerii din nomenclatorul de retineri;

  *Valoare : se introduce valoarea (suma) retinerii;

 

  Indemnizatii :

  Se aplica bugetarilor. Spre deosebire de sporuri, indemnizatiile intra in calculul salariului de incadrare, la care se aplica sporul de vechime.

 

DE RETINUT : primele opt sporuri ,primele opt retineri si primele opt indemnizatii pot fi evidentiate separat in statele nr 0…. Daca unui angajat i s-au acordat mai mult de opt sporuri sau indemnizatii sau i s-au aplicat mai mult de opt retineri, restul se totalizeaza in câmpul *Total sporuri, *Total retineri respectiv  *Total indemnizatii din statul de plata . 

 

Colaboratori Setari Pontaj

 

Reprezinta formatul de incarcare/vizualizare/modificare a fisierului de colaboratori. Câmpurile formatului contin datele generale ale fiecarui colaborator. De corecta incarcare a câmpurilor acestui format depinde calculul corect  al salariului fiecarui colaborator.

Pentru inserarea unui nou colaborator se procedeaza astfel:

    i) se apasa combinatia de taste "Ctrl+" sau utilizând selectorul de inregistrari din partea de jos a formei se va merge pe o inregistrare goala. Programul va crea o inregistrare libera in care va plasa cursorul.

   ii) se completeaza câmpurile inregistrarii libere cu datele noului colaborator.

 

Pentru stergerea unui colaborator din baza de date se procedeaza astfel:

   i) se selecteaza cu cursorul pe inregistrarea de eliminat din baza de date (apasând pe selectorul din stânga inregistrarii) sau se utilizeaza optiunea de selectie din meniul “Editare”, sau se apasa combinatia de taste “Ctrl -”.

   ii) se apasa tasta "Delete"; programul va afisa pe ecran intrebarea : "Doriti stergerea inregistrarii ?"

   iii) se raspunde apasând butonul "Yes" in cazul in care se doreste stergerea inregistrarii sau apasând butonul "No" pentru abandonarea operatiei.

 

            Câmpurile formei sunt urmatoarele:

   *Cod* : Codul numeric personal din actul de identitate.Acest câmp nu va fi introdus direct ci va fi preluat cu mouse-ul dintr-un tabel care contine codurile numerice personale introduse anterior in Fisa Fiscala 2.

   *Nume* : numele colaboratorului. E preluat automat o data cu codul numeric personal.

   *Tip salarizare* : tipul salarizarii :R-regie, A-acord,  F-Fix, valori ce pot fi vizualizate (selectate) cu ajutorul mouse-ului apasând pe selectorul din dreapta controlului.Valoarea implicita : F.

   *Cod functie*, *Cod loc de munca*, *Salariul negociat*, *Tip salariu*, *Brut negociat calculat*, *Scutit de impozit*, *Zile lucratoare*, *Ore program*  :  analog câmpurilor din fisierului de Personal.

 

   Personal

  (Acum aceasta optiune poate fi inlocuita cu Personal Setari/Pontaj . Contine numai datele generale ale angajatului, nu si cele referitoare la pontajul lunii.)

 

   Reprezinta formatul de incarcare/vizualizare/modificare a fisierului de personal angajat cu carte de munca. Câmpurile formatului contin datele generale ale fiecarui angajat.

   De corecta incarcare a câmpurilor acestui format depinde calculul corect al salariului fiecarui angajat.

 

Pentru inserarea unui nou angajat se procedeaza astfel:

    i) se apasa combinatia de taste "Ctrl +"; programul va crea o inregistrare libera in care va plasa cursorul,

sau folosind “selectorul de inregistrari” de pe linia de jos a formei se merge pe ultima inregistrare si apoi se merge o inregistrare in plus, inregistrare ce se va crea goala.

   ii) se completeaza câmpurile inregistrarii libere cu datele noului angajat.

 

Pentru stergerea unui angajat din baza de date se procedeaza astfel:

   i) se selecteaza cu cursorul inregistrarea de eliminat din baza de date prin apasarea selectorului din stânga inregistrarii (sau se utilizeaza optiunea din meniul “Editare” sau se apasa combinatia “Ctrl -”).

   ii) se apasa tasta "Delete" (sau se utilizeaza optionea din meniul “Editare”) programul va afisa pe ecran intrebarea : "Doriti stergerea inregistrarii ?"

   iii) se raspunde cu apasarea butonului "Yes" in cazul in care se doreste stergerea inregistrarii sau  "No" pentru abandonarea operatiei.

 

            Câmpurile  sunt urmatoarele:

   *Codul numeric personal*  : Reprezinta codul numeric personal al fiecarui angajat.Acest câmp nu se introduce direct ci se preia cu mouse-ul dintr-un tabel care contine codurile numerice personale introduse anterior in FF1.

   *Nume*  : Numele si prenumele angajatului, preluat automat o data cu codul numeric personal.

   *Salariul brut negociat calculat* : câmp calculat rezultat in urma operatiei de calcul salariu.

Daca salariul negociat introdus in câmpul urmator este in valoare bruta, acest câmp va coincide cu câmpul *Salariul negociat*. Daca salariul negociat introdus reprezinta valoarea neta atunci in urma calculului rezulta valoarea bruta a salariului, care se incarca in acest câmp.

   *Salariul negociat* : valoarea salariului negociat prin contractul de munca. Valoarea acestui câmp este corelata cu continutul câmpului *Tip salariu.

   *Tip salariu*  : Valorile permise ale acestui câmp pot fi vizualizate cu ajutorul tastei F1, la apasarea careia va aparea un tabel ce contine valorile : BRUT, NET. Valoarea implicita a acestui câmp este BRUT.

            Semnificatiile acestor valori sunt urmatoarele:

               -  BRUT  : Valoarea câmpului *Salariu negociat* reprezinta o valoare bruta lunara;

               -  NET  : Valoarea campului *Salariu negociat* reprezinta o valoare neta lunara;

   *Cod loc munca* : este un câmp optional si reprezinta codul locului de munca al angajatului. Valorile permise sunt cele incarcate in nomenclatorul de locuri de munca. Vizualizarea acestui nomenclator se poate face apasând selectorul din acest câmp. Daca este incarcat acest câmp, programul va grupa in cadrul listelor finale angajatii pe locuri de munca, afisând si totalurile partiale aferente fiecarui loc de munca.

   *Cod functie*  : este un câmp optional si reprezinta codul locului de munca al angajatului. Valorile permise sunt cele incarcate in nomenclatorul de locuri de munca. Vizualizarea acestui nomenclator se poate face apasând tasta selectorul din acest câmp.

   *Grupa de munca* : are ca valori permise 1,2 si 3 (implicit 3) si reprezinta grupa de munca din punct de vedere al procentului de CAS.

   *Zile lucratoare in luna*  :  reprezinta numarul de zile lucratoare din luna respectiva. La modificarea lunii aceasta se va prelua automat din tabela "Zile lucratoare". La  introducerea unui nou angajat aceasta valoare va trebui introdusa de la tastatura.

   *Ore de program pe zi* : reprezinta numarul orelor de program dintr-o zi lucratoare. Uzual, are valoarea 8.

   *Spor vechime* : reprezinta sporul de vechime in procente al angajatului. Acest procent se introduce numai daca este cazul.

   *Tip salarizare* : poate avea trei valori : R, A, F,  implicit R.

   R=salarizare in regie; A=salarizare in acord; F=salariu fix.

   *Scutit de impozit* : are ca valori posibile D sau N.

   *Vechime din anul*,  *Luna* : se folosesc pentru calculul vechimii in luni a angajatului. Aceasta valoare este folosita pentru determinarea procentelor legale acordate in cazul C.M. si C.Mat.

   *Datorii calculate* : suma neta datorata de catre angajat societatii. Ea apare cu semnul minus. Aceasta situatie poate aparea de exemplu când angajatul primeste un avans net mare dupa care lipseste de la serviciu si lichidarea calculata rezulta negativa. In acest caz lichidarea va fi trecuta pe stat cu valoarea zero, iar toata valoarea negativa a lichidarii este trecuta in acest câmp.

   *Datorii  vechi* : câmp a carei valoare reprezinta suma neta datorata de catre angajat societatii la finele lunii anterioare. Aceasta suma apare scrisa cu semnul minus in cazul in care angajatul datoreaza suma respectiva societatii si semnul plus in caz contrar. Aceasta suma provine din transferul câmpului *Datorii calculate* din luna anterioara in luna in curs (trecere care se efectueaza automat la "Modificarea lunii". Programul permite intrarea pe câmpul *Datorii vechi* si modificarea manuala a acestei valori.

 

            Pentru a se putea calcula salariile angajatilor cu conventie civila ordinea in care se completeaza informatiile este urmatoarea :

 

 Arhiva ven. brute realizate

   Pentru prima luna in care este utilizat programul aceasta arhiva trebuie completata manual daca se doreste calculul unui concediu medical. Lunile urmatoare vor fi preluate automat de catre program. Arhiva serveste in cazul in care un salariat beneficiaza de indemnizatia pt. incapacitate temporara de lucru.

    Acest submeniu contine urmatoarele campuri :

*Cod numeric personal* :  Codul numeric personal din actul de identitate.

*Numele  angajatului* ;

*An* : anul calendaristic;

*Luna* : luna calendaristica;

*Salariu mediu brut pe economie valabil in luna respectiva*

*Nr.maxim de salarii medii brute : numarul de salarii medii brute la care se face plafonarea sumei asigurate; nu mai este cazul (a  fost mentinuta din motive de compatibilitate cu versiuni din anii anteriori); nu trebuie intervenit asupra acestui camp;

*Zile cotizare : nr.de zile lucratoare pentru care s-a cotizat = nr. zile lucratoare - zile neplatite (=ore nepl/ore program)-zile CFP

*Venitul lunar luat in calcul pentru CM : venitul lunar asigurat pentru concedii medicale

*suma lunara ce intra in calculul bazei CO : suma ce intra la calculul bazei zilnice a CO

*Zile lucratoare : numarul de zile lucratoare din luna curenta

*Sal minim brut : salariul minim brut valabil in luna curenta

 

REMARCA : in arhiva pentru calculul bazei CO, conform legii, se include salariul brut negociat la care se adauga sporurile cu caracter permanent. De aceea, sumele cu caracter permanent trebuie introduse pe la sectiunea Sporuri si aici trebuie bifata optiunea Perm (=permanent). In toate celelalte cazuri, sumele nu vor fi introduse in arhiva pentru CO, deci nu vor fi luate in calcul pentru calculul CO in lunile urmatoare.

Zile lucratoare

 Optiunea contine numarul de zile lucratoare existent in fiecare luna calendaristica. E bine sa fie incarcata la fiecare inceput de an pentru a se seta corect la fiecare modificare de luna acest câmp.

 

   Grila spor vechime

   Contine  campurile :

  *Ani vechime* : se introduce nr. de ani vechime

  *Procent spor vechime* : procentul acordat pt. vechime

 

  Grila spor fidelitate, confidentialitate

  Contine campurile :

  *Ani vechime* : se introduce nr. de ani vechime

  *Procent spor fidelitate* : procentul acordat pt. fidelitate

  *Pocent spor confidentialitate* : procentul acordat pt. confidentialitate

 

    -Colaboratori

 

   In formatul corespunzator apar urmatoarele câmpuri :

   *Cod*

   *Nume*

   *Salariu negociat*

   *Tip salarizare*

  

Aceste câmpuri pot fi numai vizualizate, semnificatia lor fiind identica cu a câmpurilor echivalente din formatul de la Setari.

 

   *Ore efectiv lucrate * : se incarca cu numarul de ore lucrate.

   *Premieri* : se incarca cu valoarea primei daca este cazul.

   *Garantii* : reprezinta o retinere a unei sume nete, cu semnificatia unei garantii.

   *Avans* : avansul net care se acorda eventual colaboratorului.

   *Sporuri* : se incarca cu valoarea sporului daca este cazul.

   *Loc munca* : se trece locul de munca din nomenclatorul locuri munca.

   *Tip de introducere a pontajului* : se bifeaza Brut sau Brut realizat.

 

  -Sporuri

            vezi si Personal Setari Pontaj

   Este utilizat la completarea sporurilor fiecarui angajat. Ca alternativa mai buna se poate folosi direct zona din setari pontaj detaliat descrisa anterior.

   Apare un videoformat multiinregistrare cu urmatorul format :

   *Cod num.personal* : Codul numeric personal al angajatului.

   *Cod spor* : se incarca cu codul sporului dorit  din nomenclatorul de Sporuri.

   *Valoare* : valoarea sporului, incarcata de la tastatura, corelata cu continutul câmpului *Tip spor*.

   Daca se doreste introducerea mai multor sporuri la acelasi om se introduc mai multe linii in fisier cu acelasi CNP si cu codurile respective de sporuri.

*Tip spor* - reprezinta tipul sporului astfel :

     - Daca acest câmp este incarcat cu "%" valoarea sporului se  va calcula ca procent din salariul brut obtinut;

     - Daca acest câmp este incarcat cu “B” , ”S” sau nu e incarcat, sporul este considerat ca suma bruta;

     - Daca acest câmp este incarcat cu "N" sporul este considerat ca suma neta, programul in acest caz va calcula suma bruta echivalenta a sporului astfel incât salariul net calculat sa fie egal cu suma neta provenita din salariul negociat + valoarea neta a sporului. Pot fi introduse oricâte sporuri nete la acelasi om.

            Atentie! Sporul net este calculat doar relativ la salariul negociat ! Alte prime sau sporuri brute nu vor fi luate in calcul pentru a rezulta acelasi salariu net !

    - Daca acest câmp este incarcat cu “O” va trebui incarcat câmpul *Nr.ore* iar semnificatia câmpului *Valoare* este de procent din salariul orar. Sporul va fi calculat in felul urmator : salariul orar brut se inmulteste cu numarul de ore incarcat in câmpul *Nr.ore* si se aplica procentul dat la câmpul *Valoare*.

    - Daca acest câmp este incarcat cu “M” va trebui incarcat câmpul *Nr.ore* iar sporul va fi calculat in felul urmator : câmpul *Valoare* se imparte la numarul zilelor lucratoare si apoi la numarul orelor de program si se inmulteste cu valoarea incarcata in câmpul *Nr.ore* .

   *Calc.pt.5%* - valori posibile : D sau N. Specificând  "D" in acest câmp, programul va calcula 5% (pensia suplimentara) relativ la acest spor . Nu mai e in vigoare. E lasat pentru compatibilitatea cu versiuni mai vechi.

   *Calc.pt.1%* - valori posibile : D sau N. Specificând  "D" in acest câmp, programul va calcula 1% (fondul de somaj) relativ la acest spor.

 

 Retineri

   Este utilizat la completarea retinerilor fiecarui angajat. Ca alternativa mai buna se poate folosi direct zona din pontaj descrisa in cap. Personal Setari Pontaj.

   Selectând optiunea apare un format multiinregistrare ce contine câmpurile :

   *Marca* : CNP al angajatului. Din lista de validare atasata câmpului se poate vizualiza (si eventual selecta si prelua) CNP din fisierul de personal. Nu pot fi introduse marci inexistente in fisierul de personal.

   *Tip retinere* : se incarca cu codul retinerii dorite  din nomenclatorul de retineri.

   *Valoare* : se incarca cu valoarea neta a retinerii. Pentru a introduce mai multe retineri ale aceluiasi angajat se introduc mai multe linii in fisier cu aceeasi marca si cu codurile respective de retineri.

 

               Calc. salarii

 

   Prin apelul optiunii apare un submeniu cu urmatoarele optiuni :

 

  Calcul Salarii personal + colaboratori

  Salarii personal +Centralizator CAS societate

  Salarii colaboratori

  Bugetari-initializari din luna anterioara

  Bugetari-calcul tabele de premiere

  Avans din brut de incadrare personal

  Avans din brut colaboratori

  Spor vechime, confidentialitate, fidelitate

  

   Calcul Salarii personal + colaboratori

   La apelul optiunii se calculeaza salariile tuturor angajatilor si colaboratorilor din baza de date. De asemeni, programul calculeaza automat toate impozitele, taxele si contributiile de platit de societate catre stat.

Daca in cursul calculului salariului unui angajat apar erori de calcul datorita neconcordantei dintre valorile introduse in Setari si Pontaj sau absenta unor informatii necesare calculului, programul da un mesaj informând despre codul (marca) persoanei la care s-a produs eroarea de calcul, operatorul urmând sa caute inregistrarea codului respectiv, sa corecteze inregistrarea si sa reia operatia de Calcul salariu.

 

Aceasta optiune este suficienta pentru a se obtine toate statele de plata si centralizatoarele.

 

 Salarii personal + Centralizator CAS societate

   La apelul optiunii se calculeaza salariile tuturor colaboratorilor inscrisi in baza de date. De asemeni, programul calculeaza automat toate impozitele si taxele de platit de societate catre stat, inclusiv CAS-ul datorat de angajator. Optiune care a ramas in program pentru compatibilitatea cu versiuni anterioare. Nu este necesara utilizarea ei in prezent.

 

 Salarii colaboratori

  Calculeaza salariile colaboratorilor.  Optiune care a ramas in program pentru compatibilitatea cu versiuni anterioare. Nu este necesara utilizarea ei in prezent.

 

 Avans din brut de incadrare personal

   La apelul optiunii sunt calculate sumele de avans la fiecare angajat, conform procentului introdus la Configurari generale. Procentul se aplica la salariul brut negociat, suma rezultata fiind  neta. Sumele calculate de program se pot vizualiza la ecranul de pontaj si, eventual, modifica  dupa dorinta.

   Atentie!  la un nou apel al optiunii sumele vor fi suprainscrise cu cele calculate automat de catre program.

 

 Avans din brut colaboratori

   La apelul optiunii sunt calculate sumele de avans la fiecare colaborator, conform procentului introdus la Configurari generale. Procentul se aplica la salariul brut negociat, suma rezultata fiind neta. Sumele calculate de program se pot vizualiza la ecranul de pontaj si, eventual, modifica dupa dorinta.

   Atentie!  la un nou apel al optiunii sumele vor fi suprainscrise cu cele calculate automat de catre program.

 

 Spor vechime, confidentialitate, fidelitate

  Calculeaza sporurile aferente, daca s-au incarcat datele corespunzatoare la Grila respectiva

 

    Alte venituri

           

Optiunea permite introducerea asiguratilor din drepturi de autor, conventii civile sau alte venituri (arende, dividende, etc).

Pentru ca aceasta optiune sa lucreze corect, trebuie sa se completeze in Configurari -> Generale informatiile privind drepturile de autor/conventiile civile.

Informatiile care se introduc sunt : CNP, Nume, Tip contract (DA-drept de autor; CC-conventie civila), Pensionar (bifa daca asiguratul este pensionar), Nr.zile lucratoare,  Venit brut, Procentul utilizat la impozitare (16 implicit, dar poate fi si 10, caz in care asiguratul face personal regularizarea la sfarsitul anului prin declaratia de impozit pe venitul global).

Cand se apasa pe butonul (Recalculeaza luna curenta), programul va calcula baza de calcul pentru contributiile la CAS si somaj, valorile acestor contributii, impozitul pe venit si venitul net.

Informatiile se vor prelua in declaratiile D112 si D205. Butonul (Recalculeaza tot anul) poate fi utilizat pentru calculul acelorasi sume pentru intreg anul in curs.

Incepand cu luna iulie 2012, acestor asigurati nu li se mai retine si plateste contributia la somaj, in schimb se retine si plateste contributia la sanatate, conform OUG 125/2011. Din aceasta luna formatul de introducere a datelor s-a modificat in mod corespunzator. 

Baza de calcul pentru CAS (*Baza calcul CAS*) este diferita de baza de calcul pentru CASS (*Baza calcul CASS*). Prima se plafoneaza la 5 salarii medii brute pe economie, dar asiguratul poate fi scutit de plata acestei contributii in conditiile prevazute de lege, caz in care se pune o bifa la *Scutit de CAS*. Baza de calcul pentru CASS in general trebuie calculata cel putin la un salariu minim pe economie. Pentru eventuale situatii de exceptii, se poate bifa *Baza < salmin*. Pentru cazul in care asiguratul este scutit de plata CASS, se va bifa *Scutit de CASS*. S-au modificat in mod corespunzator statele de plata si fluturasii. De asemeni, s-a modificat nota contabila.

           

                Situatii

 

   Contine urmatorul submeniu :

   -     Afisare

-          Liste

-          FF1/FF2

-          A11/A12

-          Somaj

-          CASS-anexele 2a, 2b, 2c; 3a, 3b, 3c

-          CASS anexa 4

-     Cerere recuperare indemnizatii CM platite din FNUASS

-          FNUASS-Declaratii

   -     Declaratia lunara ITM

   -     Declaratia inventar ITM

-          Centralizator

-          Transfer sume salarii pe card BCR

-          Transfer sume salarii pe card RAIFFEISEN

-          Transfer sume salarii pe card UNICREDIT

-          Transfer sume salarii pe card BRD

-          Fisier stat salarii DB – Stat salarii pentru raportare ITM judetul Dâmbovita

   -     Situatii pe proiecte 

    Afisare

 

   Contine vizualizari ale situatiilor finale, rezultate in urma calculului salariilor.

Apare submeniul :

            - Personal

            - Colaboratori

            - Impozite

 

 

   Personal

   Apare o forma complexa prin care se pot vizualiza toate sumele rezultate in urma calculului salariului fiecarui angajat.

 

  Colaboratori

   Apare o forma complexa prin care se pot vizualiza sumele rezultate in urma calculului salariului colaboratorilor.

 

  Impozite

   Se  vizualizeaza  situatia  impozitelor, taxelor, contributiilor de platit de societate catre stat  precum si alte sume centralizatoare la nivelul societatii. Toate  aceste sume se refera la luna curenta.

 

      Liste

Apare submeniul :

            - Personal

o        Avans

i. Avans

ii Avans b

iii Avans pe meserii

iv Avans pe meserii b

 

o        State de plata

·         stat 0+pontaj

·         stat 0 +pontaj pe loc munca

·         stat 0 +pontaj pe loc munca si meserii

Statele de tip 0 sunt cele mai complexe state. Aici se regasesc toate informatiile referitoare la sumele de plata, sumele retinute din salariu, realizari, sporuri, retineri, indemnizatii de incapacitate temporara de lucru, concedii de odihna, etc. Difera in general prin modul de grupare a informatiilor si prin evidentierea sau nu a pontajului.

·         Stat 3 + pontaj Bugetari/Cadre didactice

·         Stat 3 + Totaluri Bugetari/Cadre didactice

·         Stat 4 + b

·         Stat 4 + b /centr.loc de munca

·         Stat 5 – A3

·         Stat 6 vgb cu centr

·         Stat 6 vg cu dep si centr

·         Stat 6D vg

·         Stat 8 vg

·         Stat 9 vg grupat pe meserii b

·         Stat prime

·         Stat confidential

 

o        Fluturasi

- Fluturasi avans

- Fluturasi 6 vg

- Fluturasi 7 vg

- Fluturasi 8 vg

- Fluturasi 9 realizat net

- Fluturasi 9 orar net

- Fluturasi prime

 

            Programul include câteva tipuri de fluturasi, continutul lor fiind asemanator cu cel al diferitelor tipuri de state de plata.

        

o        State CO,CM

o        C.O   : stat concediu de odihna;

o        C.O 1-12 : stat concediu de odihna cu evidentierea sumelor platite in avans la lunile urmatoare;

o        C.M. : stat concediu medical;

 

- Colaboratori

 

·         Avans

·         Avans b

·         Stat

·         Stat 14-5-1 j

·         Stat 14-5-1 j b

·         Stat pe departamente

·         Fluturasi avans

·         Fluturasi

·         Stat centralizator

·         Stat centralizator pe departamente

·         Prime

 

                     - Impozite pe societate/LUNA

                     - Impozite pe societate/TRIMESTRU : situatia trimestriala pentru societatile care au optat pentru plata impozitelor trimestrial. Are acelasi format cu situatia lunara

 

                     - Centralizator/TRIMESTRU : centralizator trimestrial, având forma centralizatorului de pe statele de plata

 

                     - Arhive

·         Personal 0

·         Personal 6

·         Personal 6+pontaj

·         Totaluri pe tipuri de pontaje

·         Colaboratori

·         Cumulat

 

Statele respecta codul indicat de ordonanta nr.73 cu modificarile ulterioare. Fiecare lista selectata este afisata pe ecran in modul previzualizare, iar meniul are urmatoarea structura:

   - Config.tiparire

   - Tiparire

   - Iesire

 

Selectând “Config. tiparire” apare un format prin care se pot seta parametrii de tiparire (este echivalent cu Printer Setup din Windows).

Selectând "Tiparire" lista se va tipari la imprimanta.

Selectând “Iesire” se revine in meniul principal.

 

  FF1/FF2  -> Se selecteaza din meniu :

   -     2005 (fisele fiscale valabile din 2005)

                        *Tiparire FF1-FF2 2005 : dupa ce s-a dat Calcul salarii si se doreste crearea fiselor fiscale acesta este primul pas;

                        *Export FF1,FF2 in format electronic : permite crerea fisierelor DBF si scrierea lor pe disketta pentru a putea fi preluate in programul de Fise fiscale de la Administratia financiara pentru verificare.

                       

- 2005 pe unit.A

- 2005 pe harddisc

 

Optiunile se apeleaza in aceasta ordine. Este indicat sa se verifice fisierele obtinute utilizându-se programul FF1-FF2 2005 de la Administratia Financiara.

 

  A11/A12 : declaratiile de CAS

 

                  2007 A11 valabila din ianuarie 2007

                  2007 A12 valabila din ianuarie 2007                 

 

                  2006 A11 valabila din noiembrie 2006

                  2006 A12 valabila din noiembrie 2006 

           

                  2006 A11 Lg.95/2006 Art.260 iunie 2006

                  2006 A12 Lg.95/2006 Art.260 iunie 2006

 

                  2005 A11

                  2005 A12  

 

                  2004 A11

                  2004 A12  

 

            Prin selectarea optiunii se incarca pe ecran formatul Anexei A1.  Se da (Recalculare) si apoi (Fisier A11.dbf)

                     2005 – A12

            Prin selectarea optiunii se incarca pe ecran formatul Anexei A2. Trebuie incarcate câmpurile cu nr.declaratiei, data, data lichidarii salariale, etc. De asemeni trebuie incarcat codul CAEN in concordanta cu procentul de fond de accidente si boli profesionale introdus in Configurare->Generale. Se da (Recalculare) si apoi (Fisier A12.dbf)

           

            Este indicat sa verificati fisierele cu programul Veranaxe inainte de a preda disketta la Casa de Pensii pentru a corecta eventuale erori de completare.

 

            -----------------------------------

           

  Somaj     ->

                        2007 Anexa 1

                        2007 Anexa 2 

                        2006 Anexa 1

                        2006 Anexa 2

                        2004 Anexa 1 Ord.405/23.07.2004…

                        2004 Anexa 2 Ord.405/23.07.2004…

 

            Pentru fiecare din declaratii se apeleaza (Recalculare) si apoi se apasa butonul (Export CAP1.DBF) respectiv (Export CAP2.DBF), specificându-se unitatea pe care se doreste exportul (implicit disketa A:) si apoi se preiau in programul de declaratii de somaj (DECLSOM) pentru verificare.

 

  CASS anexele 2a, 2b, 2c ; 3a, 3b, 3c : Apelul optiunii genereaza un ecran in care vor fi completate informatiile generale legate de societate si va fi selectata câte o casa de asigurari.

Anexa 2a : se selecteaza pe rând fiecare casa de asigurari si apoi se apeleaza butonul (Anexa 2A) si din formularul aparut se da recalculare, pentru fiecare casa de asigurari. Tiparirea listei se face utilizând butonul (Tiparire) iar scrierea in fisierele de raportat cu ajutorul butonului (Scriere in fisier).

Anexa 2b : se intra pe butonul (Anexa 2B) ,  se vizualizeaza informatiile si se da Tiparire, respectiv scriere in fisier.

Anexa 2c : se intra pe butonul (Anexa 2C), se da (Recalculare) apoi (Tiparire) si (Scriere in fisier). Butonul (Recalculare) se va putea apela o singura data, nu pentru fiecare casa, ca la Anexa 2a.

Se obtin declaratiile si fisierele respective evident dupa ce s-a dat  Calcul salarii din meniu. Trebuie generate si raportate lunar.

            Anexele 2a, 2b si 2c pot fi trimise si on-line dupa obtinerea parolei de societate la adresa www.casmb.ro.

 

  CASS anexa 4 : se depune când apar intrari sau iesiri de asigurati.

  Cerere recuperare indemnizatii CM platite din FNUASS

    Programul respecta Ordinul 130/2011 si poate genera Cererea catre Casa de asigurari de Sanatate in vederea recuperarii sumelor platite asiguratilor pentru concedii si indemnizatii suportate din FNUASS. 

    Casa de asigurari este cea  prevazuta in Configurari generale la campul "Casa de Asigurari Sanatate" a angajatorului. Evident, acest camp trebuie completat in prealabil in Configurari->Generale pentru a se putea obtine cererea. 

    Cu ajutorul acestei optiuni se poate genera atat Cererea propriu-zisa, cat si Anexa cu centralizatorul de concedii medicale, pe luna curenta sau pe o perioada din anul curent. Perioada se introduce prin : Luna 1 si Luna 2. Implicit, Luna 1 = Luna 2 = luna curenta. Daca se doreste obtinerea cererii pe alta perioada este suficienta modificarea campurilor Luna 1 si/sau Luna 2. Programul afiseaza automat urmatoarele informatii : Total contributii pentru concedii si indemnizatii datorat de angajator, Suma prestatiilor de suportat din FNUASS pt.concedii si indemnizatii, Totalul sumei de recuperat de la FNUASS pt.concedii si indemnizatii, calculate pentru perioada respectiva, cu datele existente in acel moment in baza de date a programului. Pentru ca valorile sa fie corecte, e necesar ca in prealabil sa fi fost data optiunea de Calcul salarii -> Salarii personal + CentralizatorCAS societate.

    Programul lasa utilizatorul sa modifice (daca e absolut necesar) pe propria raspundere valorile campurilor.

    La semnaturile din formulare apar numele existente in aceasta forma, care trebuie corect completate.

    Pentru obtinerea cererii se apasa butonul (Cerere) iar pentru obtinerea centralizatorului de concedii medicale se apasa butonul (Centralizator CM).

    Iesirea din optiune se face apasand butonul (Iesire) sau optiunea Iesire din meniu.  

 

  FNUASS – DECLARATII

  (valabile cf. Ord.175/2007)

 

            Se genereaza declaratiile privind fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (0.85 %)

 

            Declaratia A1

- Prin (Recalculare) se vor incarca informatiile din aceasta declaratie (dupa ‘Calcul salarii’ in prealabil). Lista se obtine apasând pe butonul (Lista) iar fisierul DBF cu structura conform legii va putea fi copiat pe disketta apasând pe butonul (Fisier DBF).

 

            Declaratia A2

- Lista contine datele privind concediile si indemnizatiile suportate din FNUASS. Se respecta aceleasi reguli ca la optiunea anterioara.

 

ATENTIE! Pentru ca programul sa faca declaratiile de FNUASS (0.85 %) e necesar sa se completeze concediile medicale mai intâi la Nomenclator personal si apoi sa se preia la Setari/Pontaj cu ajutorul câmpului *Poz din lista CM.

 

            Fisierele A1 si A2 pot fi trimise si on-line dupa obtinerea parolei de societate la adresa www.casmb.ro.

 

  Declaratia lunara ITM

 

  Optiunea serveste la crearea declaratiei lunare care trebuie depusa lunar la Camera de Munca . Pentru introducerea aici a valorilor calculate de program la Calcul salarii trebuie apasat pe butonul (Recalculare). Denumirea societatii si celelalte informatii generale sunt preluate din Configurare -> Data angajator. Deoarece acolo denumirea firmei de regula se incarca utilizând atât prefixul S.C. cât si sufixul SRL, SA etc. va trebui sa interveniti manual in aceasta declaratie si sa stergeti aceste caractere, aceasta declaratie fiind singura care prevede câmpuri distincte pentru prefix si pentru sufix. Pentru vizualizarea listei si apoi pentru tiparirea ei va trebui sa apasati pe butonul  (Lista). Dupa ce v-ati convins ca declaratia e completa si corecta puteti crea fisierul text IM<AAAA><LL>*.TXT pe discheta, apasând pe butonul (Fisier Text). Intr-un fisier de acest tip se pot cumula mai multe firme. Programul creeaza acest fisier mai intâi in folderul programului (c:\imati\vgl\) si apoi il salveaza pe unitatea ceruta (implicit A:\). Deoarece in acest fisier se cumuleaza mai multe firme , in cazul in care doriti salvarea pe o luna a fisierului  unei singure societati, fara sa prindeti si societatile raportate deja  va trebui sa stergeti mai intâi din C:\IMATI\VGL  fisierul IM<AAAA><LL>.TXT.

 * AAAA=anul de raportare pe 4 cifre; LL=luna de raportare pe 2 cifre.

 

  Declaratia inventar ITM

 

  Modul de completare este asemanator cu al declaratiei lunare, cât si transmiterea fisierului.

 

  Centralizator

Serveste la centralizarea declaratiilor de CAS si somaj de la mai multe filiale catre societatea mama, pentru a putea fi depuse de catre aceasta. Se vor completa numele de filiale asa cum apar in programul de salarii (codul prescurtat din primul ecran).

 

  Transfer sume salarii pe card BCR

Permite listarea situatiei sumelor ce vor fi virate in contul de card pentru fiecare angajat, asa cum sunt cerute de BCR. De asemeni, se creaza pe suport magnetic fisierul cerut de BCR.

 

  Transfer sume salarii pe card RAIFFEISEN

Permite listarea situatiilor sumelor ce vor fi virate in contul de card pentru fiecare angajat, asa cum sunt cerute de banca RAIFFEISEN. De asemeni, se creaza pe suport magnetic fisierul cerut de banca.

 

  Transfer sume salarii pe card UNICREDIT

Permite crearea  pe suport magnetic a fisierului cu situatia  sumelor ce vor fi virate in contul de card pentru fiecare angajat, asa cum sunt cerute de banca UNICREDIT.

 

  Transfer sume salarii pe card BRD

Aceasta optiune este functionala daca exista pe calculator fisierele furnizate de BRD. In acest caz programul va exporta un fisiert text pe care programul TO_AGENT de la BRD existent in calea specificata la optiunea Vizualizare il va formata creând fisierul Agent.txt. In caz contrar se va crea numai fisierul zz.txt care va trebui formatat si apoi encriptat. Recomandam ca fisierul Agent.txt sa fie mai intâi verificat inainte de criptare. In general daca pe ecranul MS-DOS apare mesajul “Fisierul Agent.txt s-a generat corect” ar trebui sa nu fie probleme, dar deoarece IMATI face apelul unui program extern ale carui mesaje nu le poate capta e mai sigur sa verificati.

Daca acest mesaj nu apare puteti verifica fisierul xx.txt care s-a exportat direct din program si il puteti formata utilizând TO_AGENT.EXE direct, pentru a vedea eventualele mesaje de eroare

(cititi si documentatia furnizata de BRD pentru transferul salariilor pe card).

                                    -Vizualizare

                                    -Fisier Lichidare : creeaza direct fisierul pornind de la datele implicite din Vizualizare, punând suma din lichidare pe card;

                                    -Fisier Avans : creeaza direct fisierul pornind de la datele implicite din Vizualizare, punând suma din avans pe card;

 

                 D112

 

            Programul IMATI SALARII genereaza atat fisierul XML necesar obtinerii fisierului PDF pentru raportarea declaratiei unice D112, cat si Anexele incluse in declaratie. Pentru ca fisierul XML sa nu contina erori sunt necesare cateva reguli :

            0. Setarea Windows-ului trebuie sa fie : formatul numeric cu punct zecimal si data de forma dd.mm.yyyy.

            1. Completarea corecta a informatiilor despre angajator, la 

    Configurare , conform optiunilor de meniu :

 

            Societate : Numele complet al societatii

 

            Date angajator : Datele angajatorului cat mai corect si complet

 

            Generale : E necesara selectia codului CAEN din sectiunea Generale, cu preluarea corecta a cotei de contributie asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. De asemeni, este necesara completarea casei de asigurari a angajatorului.

        

            Pentru societatile existente trebuie sa fie completate informatiile : salariu minim garantat in plata (670 lei pentru anul 2011), venit mediu brut (2022 lei pentru anul 2011). Pentru societatile nou-create aceste informatii vor fi completate implicit corect. 

 

            In Nomenclatoare -> Nomenclator CNP Persoane :

 

            Fiecare asigurat cu exceptia celor prevazuti de ordonanta 58/2010 trebuie sa aiba incarcat codul casei de asigurari la care are contractul de asigurare de sanatate IN FORMA CERUTA DE DECLARATIA D112. Deci trebuie verificati toti asiguratii. Pentru preluarea vechilor coduri de case de asigurari s-a inclus butonul (actualizare cod casa de sanatate).

            De asemeni trebuie incarcat *Tip asigurat dpdv. contract de munca (are valoarea 1 pentru salariati).

            Nomenclatorul de personal include cateva campuri necesare declaratiei D112 : 

 

            Coasigurati (daca este cazul) : parinti sau sot/sotie. Se vor completa toate informatiile in campurile corespunzatoare.

            Doar in cazul declaratiilor rectificative se permite incarcarea informatiilor *CNP anterior, *Nume anterior, *Prenume anterior. Daca se face o declaratie rectificativa si aceste informatii nu sunt completate, programul le va completa automat in declaratie cu CNP-ul, Numele si Prenumele asiguratului, in momentul crearii declaratiei. Nu este nevoie sa se incarce aceste informatii in nomenclator, decat daca s-au modificat si trebuie introduse noile valori. 

               

            In cazul concediilor medicale, atat conform OUG 158 cat si cf. Legii 346, trebuie completate corect la pontaj toate datele privind certificatul de concediu medical (inclusiv data acordarii, data start valabilitate, data incetare valabilitate, etc.).

            Daca nu este incarcata arhiva de venituri brute realizate pe ultimele 6 luni si avem un concediu medical, se poate utiliza, ca si pana acum optiunea Cu baza CM CO (bifa) si introducerea manuala a bazei zilnice de calcul a CM, dar mai trebuie introdusa si informatia de *zile de arh CM, adica numarul zilelor de cotizare din ultimele 6 luni. In caz contrar apare eroare in declaratie.

                La Pontaj   este necesar sa incarcati zilele, orele fiind calculate automat.

            

            Pentru Colaboratori :

            Nomenclatorul este in continuare separat de cel al salariatilor.

            Sunt obligatorii campurile :

            *Ore prog : ore program

            *Ore efectiv lucrate

            *Tip asigurat dpdv. contract de munca : are valoarea 4 pentru cenzori si membrii in consiliile de administratie.

 

            Asiguratii cu drepturi de autor/conventii civile trebuie introdusi mai intai in nomenclatorul de personal si apoi in optiunea de meniu DrAut + Conv.civile. Programul stie sa departajeze tipurile de asigurati.

 

                Daca exista sedii secundare, pentru introducerea impozitului pe venit se completeaza la Nomenclatoare-> Sedii secundare pentru fiecare sediu secundar  *Codul fiscal .  Campul  *Total impozit pe venit aferent acelui sediu se completeaza automat la Calcul salarii, facandu-se centralizarea impozitelor pe salariu pentru angajatii si colaboratorii care au completat campul *Sediu secundar. 

 

                Daca exista Subventii, scutiri si reduceri angajator, acestea se introduc la :

                Setari/Pontaj -> Subventii, scutiri si reduceri Angajator, cu valoarea exacta de recuperat sau de restituit. Sumele vor fi preluate in declaratia 112.

    

                Daca in luna se acorda ajutoare de deces, acestea se vor introduce in Configurari Generale, in extremitatea inferioara a ecranului.

 

 

            Dupa ce s-a incarcat pontajul si s-au respectat regulile enumerate mai sus, se da Calcul salarii -> Salarii colaboratori (daca este cazul) si apoi Obligatoriu Calcul Salarii -> Personal + Centralizator CAS Societate.

            Urmeaza apelul optiunii D112 din meniul principal. Aici trebuie sa fie introduse : tipul declaratiei,  datele legate de persoana care semneaza declaratia, precum si numele fisierului care se va genera. In lipsa unei denumiri de fisier, programul genereaza automat fisierul cu numele 

 

                    Cod firma_anul_luna_D112.XML, 

 

unde cod firma este codul societatii din program, luna este luna contabila si anul este anul contabil al declaratiei.

Generarea fisierului are loc la apasarea butonului (Prelucrare declaratie + generare fisier XML).

Dupa ce s-a generat fisierul acesta trebuie validat cu fisierul de validare furnizat de ANAF. 

 

    Pentru validarea si crearea fisierului PDF se descarca de pe site-ul ANAF 

            Soft-ul  J de validare date din fisier XML pentru formularul D112: PDF Java , se dezarhiveaza si apoi se apeleaza programul 

                        DUKIntegrator.jar

 

               Pentru usurinta operarii s-a introdus in fereastra D112 din programul IMATI SALARII o rubrica numita 

                                             'Adresa + nume program de validare distribuit de ANAF'. Aici se introduce adresa unde s-a dezarhivat programul DUKIntegrator.jar pentru ca acesta sa se poata apela direct din programul IMATI.

 

Daca in urma validarii nu rezulta erori ci maxim atentionari, se poate genera fisierul PDF utilizand butonul respectiv din programul de validare.

 

    In functie de modalitatea pe care o alegeti pentru depunerea declaratiei, fisierul PDF se poate tipari, copia pe suport magnetic si depune la administratia financiara impreuna cu lista tiparita din acelasi PDF sau se poate semna cu semnatura electronica si transmite on-line..

 

    ATENTIE! Nu incercati sa atasati fisierul obtinut la programul PDF de introducere date furnizat de ANAF, deoarece acesta nu suporta operatia.

 

    Pentru a veni in sprijinul utilizatorilor nostri, am introdus in aceasta fereastra anumite instrumente care permit verificarea si corectarea mai comoda a erorilor de introducere date. 

     Ordinea utilizarii butoanelor/link-urilor din ecranul "D112" este  :

 

    1. Completarea datelor privind declaratia (nume declarant, etc.)

    2. Prelucrare declaratie + generare fisier XML

    3. Daca veti completa in fereastra 'Adresa + nume program de validare distribuit de ANAF' in fata numelui, adresa unde ati instalat programul de validare, acesta va putea fi apelat direct din aceasta fereastra, apasând pe 'Apelare program de validare'. In program se selecteaza numele fisierului creat si se apasa pe Validare. 

    In caz contrar, veti apela programul de validare direct de unde l-ati instalat, nu din programul IMATI.

    4.Daca programul de validare va anunta ca aveti erori, acestea se pot vizualiza apasand butonul (Afisare fisier de erori generat de programul de validare).

    5. Daca erorile se refera la asigurati, in fisierul de erori apar mesaje cu referinta la campul idAsig. Butonul (Afisare corespondente intre idAsig si cnpAsig) va permite sa stiti la ce asigurati au aparut erorile, pentru a intra in program si a-i corecta.

    6. Pentru o intelegere a campurilor care apar in fisierele de erori, programul va permite vizualizarea mnemonicelor utilizate in declaratii. Pentru aceasta apelati link-urile catre Anexa1 Angajator cu mnemonice.pdf, Anexa 1.1 Angajator cu mnemonice.pdf, Anexa1.2 Asigurat cu mnemonice.pdf. Aceste fisiere sunt preluate de pe site-ul ANAF de aplicatia IMATI SALARII pentru usurinta depistarii erorilor de introducere date.

    7. Fisierul XML poate fi vizualizat ca atare apeland Afisare fisier XML creat pt. D112. 

   8. Fisierul PDF creat de programul de validare poate fi vizualizat direct din aceasta fereastra. 

 

    Dupa ce s-au corectat toate erorile, mesajul dat de programul de validare este "Validare fara erori". In acest moment puteti genera fisierul PDF (tot din programul de validare) , semna si trimite declaratia la ANAF.

  

    Pentru tiparirea anexelor (in vederea arhivarii) se apeleaza 

            Tiparire Anexa 1 Angajator

            Tiparire Anexa 1.1 Angajator

            Tiparire Anexa 1.2 Asigurat (cu varianta Anexa 1.2 Asigurat_b care separa asiguratii pe pagini).            

 

 

    Va sugeram sa cititi de pe site-ul ANAF rubrica Intrebari frecvente de la adresa

     http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/D112_intrebari_frecvente.pdf

 pentru a va lamuri asupra altor aspecte legate de declaratia D112. De asemeni, e util sa cititi si  informatiile de la adresa                    http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Erori_frecvente_v3.pdf

 

    S-au centralizat in fereastra declaratiei D112 toate informatiile necesare pentru generarea acesteia. Ele exista si separat, in optiunile originale dar, pentru a se opera mai usor aveti posibilitatea sa intrati direct de aici in : Sedii secundare, Subventii scutiri reduceri, Date societate, Configurari. 

 

    ATENTIE ! Se pot introduce contracte de administratori si cenzori conform modelelor de pe site-ul ANAF, cu specificatia ca vor aparea atentionari la validare datorate nerespectarii definitiilor anumitor campuri. Aceste atentionari sunt prezente si in exemplele ANAF. 

 

     Note

Submeniul contine optiuni de generare/Vizualizare a notelor contabile de salarii. 

Pentru generarea corecta a notelor contabile e necesar sa se completeze corect conturile utilizate la Configurari -> Generale si la Nomenclatoare -> Loc. munca

            Dupa ce s-au calculat salariile si s-au completat conturile contabile se pot genera notele contabile. Acestea pot fi separate pe fiecare loc de munca (Generare Note contabile/Loc munca) sau pot fi centralizate (Generare Note contabile centralizate). Dupa cum e nevoie, se va apela una sau alta dintre optiuni. Rezultatul generarii apare pe ecran sau  se va putea vizualiza ulterior  utilizând optiunea Vizualizare Note contabile

 

            Din octombrie 2015 se pot genera notele contabile si pe proiecte. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, e necesar sa se incarce conturile contabile (analiticele) la nomenclatorul de proiecte.

 

Atentie! 1. Conturile contabile din notele generate vor fi corelate cu planul de conturi din contabilitate numai la Preluarea notelor in modulul IMATI CONTABILITATE, când se face verificarea.

              2. Pentru a se genera notele contabile in cazul colaboratorilor e necesar sa se completeze locul de munca la fiecare colaborator !

 

                        Utilitare

   Contine un submeniu de utilitare necesare intretinerii lucrarii si de facilitati pentru utilizator.

   - Calculator

   - Export fise fiscale in format electronic

 

                        Calculator

   Acesata optiune afiseaza calculatorul Windows-ului.

Atentie!   Acest calculator este lansat ca un task suplimentar si deci, daca nu il inchideti in mod explicit el ramâne ca task in lucru si dupa inciderea aplicatiei. De asemenea, daca selectati de mai multe ori optiunea “Calculator” si nu veti inchide nici una din ferestrele calculatorului veti lansa tot atâtea taskuri in lucru, taskuri ce vor consuma memorie si vor ingreuna lucrul cu aplicatia.

         Export fise fiscale in format electronic

 

         Modificare luna : Optiunea se da la trecerea la luna urmatoare, dupa ce, in prealabil a fost salvata luna curenta. Programul initializeaza luna urmatoare, preia datele angajatilor, grila de impozitare si toate informatiile din Configurari->Generale si luna curenta devine luna urmatoare. Daca s-a dat modificarea lunii la luna decembrie atunci programul initializeaza si anul. Pentru a trece la lucru pentru anul urmator e necesar sa reveniti in ecranul de pornire al lucrarii si sa conectati anul urmator.

 

         Legislatie : Optiunea permite vizualizarea legilor care stau la baza crearii programului de salarii. Fiecare lege poate fi selectata si vizualizata utilizând cuvintele de selectie din text.

        

         Exit : Revenirea in ecranul de pornire al programului.

 

          REMARCA : pentru a putea functiona exportul de fisiere in format dbf e necesar ca utilizatorul sa aiba pe calculator instalat programul  idapi32. In caz contrar va functiona doar exportul in fisiere text.

 

            Cap.4  Elemente de operare in baza de date

 

            Terminologie folosita:

- A apasa cu mouse-ul pe un element din ecran = a plasa cursorul mouse-ului pe elementul respectiv si apoi se apasa pe butonul stâng al mouse-ului.

 

   Intr-o forma cu date deplasarea intre inregistrari se poate face cu ajutorul sagetilor, sau a tastelor:

   - <PgDown> Deplasarea o pagina de ecran in jos

   - <PgUp> Deplasarea o pagina de ecran in sus

Daca fisierul este in mod editare se mai pot utiliza tastele:

   -<Ctrl C> Copierea elementului selectat in clipboard

   -<Ctrl V> Copierea din clipboard in câmpul curent

   - <Ctrl+> Crearea unei inregistrari goale

   - <Ctrl-> Stergerea unei intregi inregistrari

   -<Del> Stergerea elementului selectat (Caracter, Grup de caractere,Continutul unui câmp,una sau mai multe inregistrari)

   - <Backspace> Stergerea caracterului din stanga cursorului

   -<Ctrl ‘> Copiaza câmpul echivalent din inregistrarea anterioara

   -<Ctrl ;> Pune intr-un câmp data data calculatorului

   -<Ctrl F> Cauta prin baza de date o secventa de caractere.

       Cautarea se poate efectua si dupa un sablon in care un numar indefinit de caractere de orice forma se marcheaza cu semnul *.

Exemplu:

ABC*.....cauta in baza de date orice secventa ce incepe cu ABC

*ABC.....cauta in baza de date orice secventa ce se termina cu ABC

*ABC*...cauta in baza de date secventa ABC indiferent de pozitia in cuvânt.

 

            Deplasarea prin inregistrari se poate efectua si cu mouse-ul folosind selectorul de inregistrari din partea din stânga jos a formei.

Astfel, apasând cu mouse-ul butonul de forma :

   >  se face deplasarea cu o inregistrare in jos

   <  se face deplasarea cu o inregistrare in sus

   >|  se face deplasarea pe ultima inregistrare din baza de date

   |<  se face deplasarea pe prima inregistrare din baza de date.

Caracterele descrise mai sus se gasescin fiecare ecran de introducere sau afisare a bazei de date, in partea de jos a ecranului intr-un rând de forma:

            |<   <   Record x          of y        >   >|

unde x reprezinta numarul de ordine al inregistrarii curente iar y reprezinta numarul total al inregistrarilor afisate.

 

            De asemenea, fiecare inregistrare are in partea stânga un selector de inregistrare pe care prin apasare cu butonul puteti selecta inregistrarea (selectorul are forma unui dreptunghi si ‘prinde’ intreaga inregistrare). Daca doriti selectarea  mai multor inregistrari consecutive asezati cursorul mouse-ului pe selectorul primei inregistrari si trageti mouse-ul pâna la ultima inregistrare de selectat pastrând butonul mouse-ului apasat, iar in final eliberati butonul.

           

Pentru activarea cu taste a meniului din partea de sus a unei forme, se apasa F10 sau se apasa Alt + litera subliniata din optiunea de meniu dorita.

            In lipsa mouse-ului elementele unei forme se pot activa pe rând apasând tasta <Tab>. In momentul in care un element are focus (este tinta intrarilor de la tastatura) contine activ cursorul sau este inconjurat de o linie punctata (de exemplu cazul butoanelor, radiobutoanelor, sau cutiilor de validare).

            Un buton este un element de pe ecran de forma dreptunghiulara si care prin apasare declanseaza o anumita actiune. Are scris in interior functia sa, sau are un desen reprezentativ functiei ce i se asociaza.

            Un buton se poate apasa cu mouse-ul sau prin deplasarea focusului pe buton (cu tasta “Tab” si apoi apasând tasta “Enter”).

            Un set de radiobutoane este reprezentat printr-o serie de cercuri ce au scrise alaturat semnificatia lor. Butonul activ este marcat print-un cerc plin plasat in interiorul sau. Dintr-un grup de radiobutoane nu poate fi activ decât un singur buton la un moment dat.

            Cu ajutorul mouse-ului puteti schimba butonul activ apasând pe butonul ce doriti sa-l activati sau cu tastatura plasati focusul pe radiobuton si apoi cu tastele sus sau jos stabiliti ce buton este activ.

            O cutie de validare este reprezentata printr-un patrat in care se poate plasa sau nu semnul de validare X. Semnificatia acestui element este validat (cu semnul X in interior) si invalidat (fara semnul de validare in interior).

            Schimbarea starii validat / invalidat se poate face cu mouse-ul apasând pe acest element. Cu tastele se plaseaza focusul pe cutie si apoi se apasa tasta blank (spatiu).

 

            Capitolul 5. Repararea bazei de date

 

            In cazul caderilor de tensiune  sau in cazul in care se da RESET (soft sau hard) in timpul lucrului cu baza de date pot aparea probleme de functionare a lucrarii, caz in care se afiseaza un mesaj de eroare. In aceasta situatie trebuie reparate fisierele bazei de date.

            Exista doua posibilitati de reparare:

            1. Din program, intrând in primul ecran (fara sa intrati pe START) selectând in câmpurile *Selectati firma  si respectiv *Selectati anul   societatea  pe care doriti s-o reparati, cu anul corespunzator si apoi apasând pe butonul (Reparare).

 

            2. Daca nu e posibila intrarea in program, operatia de reparare a fisierelor bazei de date se efectueaza rulând  utilitarul “UNELTE SALARII” care repara automat atât baza de date cât si fisierul de program.

Programul de reparare UNELTE se foloseste in cazurile urmatoare :

Ř      când programul principal emite mesaje de eroare de genul "Baza de date distrusa", nepermitând utilizarea ei, sau când calculatorul s-a oprit chiar in timp ce lucrati cu programul; UNELTE va face functionala (pe cat posibil) baza de date;

Ř      când utilizatorul a pierdut datele (de exemplu prin restaurarea unei luni neprecedata de salvarea lunii curente, sau prin distrugerea bazei de date); UNELTE va incerca sa recupereze datele eventual auto-salvate de programul principal;

Ř      când nu mai e posibila intrarea in program;

 

ATENTIE !!!  NU folositi in acelasi timp programul principal si UNELTE. Daca sunteti in programul principal si trebuie sa ajungeti in UNELTE, IESITI mai intâi din programul principal. Daca sunteti in UNELTE si vi se spune sa reinstalati kit-ul sau sa intrati in programul principal (pentru a verifica datele), IESITI mai intâi din UNELTE.

Observatie : Programul UNELTE, ca si programul principal, este dependent de calea (directorul) unde l-ati instalat. Daca il mutati de acolo in alta parte si il lansati ulterior, NU va functiona bine (chiar daca acest lucru nu se vede de prima data).

 

Este bine ca inainte de lansarea programului UNELTE sa faceti urmatoarele lucruri :

·         inchideti orice aplicatie;

·         lansati Start --> Programs --> Accessories --> System Tools --> ScanDisk si verificati discul care contine programul si baza de date, pentru a va asigura ca acel disc este in stare buna;

·         stergeti eventualele fisiere temporare sau nefolositoare, pentru a elibera cât mai mult spatiu pe disc necesar pentru reparare.

 

Fiind in Windows, lansati programul UNELTE. Apar urmatoarele optiuni:

 

            (Reparare 0) : executa operatia de reparare a bazei de date si a fisierelor aplicatiei; este o operatie relativ rapida;

            (Recuperare) : reface datele societatii conectate din salvarile de siguranta;

 

Daca ati primit de la programul principal mesaje de genul "Baza de date distrusa" sau in cazul in care calculatorul s-a oprit (din diverse motive) chiar in timp ce lucrati cu programul, trebuie sa folositi butonul "REPARARE 0"; UNELTE va incerca sa faca baza de date utilizabila (chiar daca unele din date au fost pierdute). Chiar daca nu ati primit mesajul respectiv este recomandat sa apelati repararea, pentru a fi sigur ca baza de date este in stare buna. Cititi mesajul dat de program pâna la sfârsit si respectati toate instructiunile pe care le veti primi.

Daca in schimb la sfârsit, dupa mesaje de atentionare sau de eroare, primiti mesajul :

“Au fost detectate erori! …”

inseamna ca ceva nu a mai putut fi reparat si baza de date este inutilizabila. Si de data

aceasta urmati intocmai instructiunile mesajului pe care il primiti.

 

Iesiti din UNELTE si intrati in programul principal; daca nu va gasiti datele, trebuie sa

folositi din UNELTE butonul Recuperare. UNELTE va aduce datele din auto-salvare. Facilitatea de auto-salvare inseamna salvarea automata pe disc (de catre programul principal, in anumite conditii) a datelor pe care lucrati la un moment dat, fara a va intreba nimic. NU ar trebui sa va bazati pe aceasta facilitate, ci trebuie sa va salvati datele explicit inainte de schimbarea lunii contabile sau inainte de restaurarea de pe disc. Facilitatea de auto-salvare este prevazuta in program doar ca o masura ultima pentru cazul in care o eroare umana ar duce la pierderea datelor, dar, inca o data, NU va bazati pe ea, fiindca este mai nesigura decat salvarea manuala.

ATENTIE !  Recuperarea sterge datele aflate curent in baza de date inainte de a aduce datele din

salvare. Daca nu v-ati gasit ultimele date introduse, iesiti din programul principal, intrati in

TOOLS si apasati butonul "Recuperare". Apare un ecran cu numele societatii conectate, luna

contabila curenta precum si o lista cu fisierele auto-salvate, la care sunt indicate : ziua, luna, anul,

ora salvarii precum si luna + anul contabile de lucru.

 

Selectati fisierul dorit , apoi apasati pe butonul (Recuperare). (Daca lista e goala

inseamna ca nu exista nici o salvare pe disc si nu puteti recupera nimic prin aceasta metoda.)

            Atunci când s-au adunat prea multe fisiere auto-salvate si acestea ocupa prea mult spatiu pe harddisc aveti posibilitatea sa le stergeti pe rând, selectând câte un fisier si apasând pe butonul

(Stergere).

 

 

Capitolul 6. Operatii curente

 

 1. Initializare aplicatie
 2. Actualizare nomenclatoare
 3. Introducere angajat nou
 4. Modificare grila de impozitare lunara
 5. Operatiuni anuale

a.      Introducere zile lucratoare

b.      Modificare grila de impozitare anuala  

c.      Modificarea anului

 1. Exemple de pontaje :
  1. Lucrat normal toata luna
  2. Lucrat normal o parte din luna si CM alta parte din luna
  3. Lucrat normal toata luna si un spor net
  4. Lucrat normal o parte din luna, CM partial si o prima neta
  5. Brut realizat introdus, fara sa se tina cont de pontaj
  6. Brut realizat introdus plus un CM partial
  7. Concediu de ingrijire copil pâna la 2 ani

7. Vizualizarea lunilor anterioare

 

1. Initializare aplicatie -Configurare aplicatie

2.      Actualizare  nomenclatoare

Se completeaza nomenclatoarele de functii, locuri de munca, retineri, sporuri, indemnizatii, meserii si case de asigurari in functie de specificul societatii.

Nomenclatorul <Tipuri de pontaje> are inregistrari implicite conform legislatiei, ce pot fi modificate ulterior.

 

3.      Introducere angajat nou

·         Prin optiunea <Nomencl.>/ <Nomenclator personal angajat> sau pe optiunea <Setari>/<Nomenclator personal angajat> se introduc obligatoriu:

      CNP, Nume, Prenume, data angajarii in societate .

·         Pe optiunea <Setari>/ <Fisa Fiscala 1> se preiau datele despre personalul nou angajat din optiunea <Nomenclator personal angajat>:CNP, Nume Prenume, apoi adresa si eventualele cazuri de deduceri suplimentare pentru persoane in intretinere;    

 

Nou

- Pentru angajatii dupa 1 ianuarie 2005 nu mai este nevoie de introducerea coeficientilor si nici de Calcul coeficient, deoarece la calculul salariului nu mai intervine acest element. Totusi angajatii trebuie introdusi in FF1, cu persoanele aflate in intretinere (fara coeficienti)

 

·         Pentru a introduce datele despre salariul noului angajat se  apeleaza optiunea  Setari/Pontaj. Aici se introduc atât datele privind salariul negociat cât si pontajul lunii curente. La introducerea unui angajat se completeaza si *Zile lucratoare, *Ore program, urmând ca la trecerea la o luna noua programul sa preia automat din nomenclatorul de Zile lucratoare ale lunii urmatoare.

 

4.      Modificare grila de impozitare lunara : se face la luna la care se schimba in lege, urmând ca programul sa preia automat grila modificata la lunile urmatoare.

5.      Operatiuni anuale

a.      Introducere zile lucratoare : se face la optiunea Setari -> Zile lucratoare

Programul tine cont de aceste zile la operatia de modificarea a lunii.

b.      Modificare grila de impozitare anuala   :  serveste la regularizare. Se introduce daca se face regularizarea anuala prin programul IMATI SALARII.

c.      Modificarea anului : Se face automat la modificarea lunii data in decembrie. Este initializat anul urmator. Pentru a lucra cu anul urmator e necesar sa conectati societatea cu anul respectiv. Veti regasi angajatii, fisele lor fiscale si arhiva de venituri brute realizate. Se preia automat ultima grila de impozitare din decembrie. In aceasta faza e bine sa refaceti zilele lucratoare conform calendarului noului an.

6.      Exemple de pontaje :

Pentru fiecare din exemple mai intâi se selecteaza din meniu optiunea Personal Setari/Pontaj. Sa presupunem ca introducem pontajul la o luna cu 21 zile lucratoare, deci 168 ore program.

6.1.            Lucrat normal toata luna

Se incarca tipul de pontaj Brut , la *Cod pontaj se selecteaza L1 (ore lucrate in regim normal) la *Ore se trece 168 (egal cu valoarea din câmpul *Total ore lucratoare)

6.2.            Lucrat normal o parte din luna si CM alta parte din luna

Daca numarul de zile de concediu medical este de 12, din care 5 platite din B.A.S.S. pontajul se incarca astfel:

Tip pontaj: Brut

*Cod pontaj : L1  ;    *Ore : 72 (restul câmpurilor nu se completeaza)

*Cod pontaj CM ;     *Ore : 96   *Din care ore CAS : 40

Pentru ca programul sa poata calcula media zilnica pe ultimele 6 luni este necesar sa verificati/completati Arhiva veniturilor brute (Setari->Arhiva venituri brute realizate)

coloanele 3, 4, 5.

6.3.            Lucrat normal toata luna si un spor net

Tip pontaj: Brut

*Cod pontaj : L1;      *Ore : 168

La Sporuri se introduce o pozitie selectând codul corespunzator in câmpul *Cod spor (daca acest spor nu exista in nomenclator se va introduce mai intâi), *Valoare : valoarea neta a sporului, *Tip spor : N. Restul câmpurilor ramân pe loc. Nu se poate calcula cu precizie suficienta un spor net la care se aplica procentul de somaj 1%. Astfel de sporuri sunt permanente si e necesar sa fie trecute in cartea de munca in valoare bruta. Deci calculati valoarea neta pornind de la brut, prin incercari succesive.

6.4.            Lucrat normal o parte din luna (ex.9 zile), CM partial (ex.12 zile) si un spor net de 1.000.000 lei

Tip spor : Brut

*Cod pontaj : L1  ;    *Ore : 72 (restul câmpurilor nu se completeaza)

*Cod pontaj CM ;     *Ore : 96   *Din care ore CAS : 40

Sporuri :

      *Cod spor : 1 ; *Valoare : 1.000.000 ;   *Tip spor : N

 

Pentru ca programul sa poata calcula media zilnica pe ultimele 6 luni este necesar sa verificati/completati Arhiva veniturilor brute (Setari->Arhiva venituri brute realizate)

coloanele 3, 4, 5.

6.5.            Brut realizat introdus, fara sa se tina cont de pontaj

Tip spor : Brut realizat

*Brut realizat : valoarea bruta realizata

6.6.            Brut realizat introdus plus un CM partial (ex.12 zile din care 8 din CAS)

Tip spor : Brut realizat

*Brut realizat : valoarea bruta realizata

                  In plus

*Cod pontaj : CM ;     *Ore : 96   *Din care ore CAS : 40

6.7.              Concediu de cresterea copilului pâna la 2 ani (respectiv 3 ani, daca are handicap)

Pentru persoanele care intra in sistemul public de pensii dupa intrarea in vigoare a OUG 23/2003 se va utiliza codul de pontaj CM5 (respectiv CM6) la care programul va tine cont de media ultimelor 10 luni pâna la nasterea copilului pentru calculul mediei zilnice.

Pentru persoanele care anterior datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, utilizatorul va introduce in Nomenclatoare->Tipuri de pontaje  un pontaj nou, sa zicem CMB pentru cresterea  copilului pâna la vârsta de 2 ani si respectiv CMC pentru cresterea copilului cu handicap pâna la vârsta de 3 ani. Se vor completa : *Tip : CM,  *Procent acordat: 85 % (sau procentul in vigoare la momentul completarii), *CASS platit din CAS : D Aceste tipuri de pontaje au caracteristic faptul ca la utilizarea lor programul tine cont de ultimele 6 luni din arhiva de venituri brute realizate (conform OUG 23/2003) pentru calculul mediei zilnice.

In pontaj se va utiliza tipul Brut iar la completarea propriu-zisa a pontajului se va incarca:

*Cod pontaj : CMB;  *Ore : 168 ; *Din care ore CAS : 168;

 

Pentru o introducere corecta si o evidenta in D112 trebuie ca persoana aflata in concediu de crestere copil sa figureze cu contractul suspendat, deci cu data iesirii completata la data intrarii in concediu. Se incarca la pontaj 0 zile lucrate cu tipul de pontaj respectiv si se bifeaza Scutit de plata somaj (in antet).

 

7.      Vizualizarea lunilor anterioare

Lunile anterioare pot fi afisate daca se intra in Configurari->Generale si se bifeaza luna dorita. Programul va afisa atunci intreaga situatie a acelei luni. Nu este indicat sa se mai apeleze optiunea Calcul salarii deoarece statele au fost deja calculate. Daca se iese din program, la o noua intrare luna afisata va fi din nou luna curenta (nu se pastreaza selectia din Configurari). Aceasta bifa are sens sa se dea numai pentru luni anterioare, evident. Daca se doreste vizualizarea unei luni dintr-un an precedent, mai intâi conectati anul si apoi bifati luna dorita.

 

            Capitolul  7   Noutati

 

Octombrie 2010

 

S-a prevazut in program posibilitatea introducerii platii drepturilor de autor si a conventiilor civile, conform Ord.58/2010 cu modificarile ulterioare.

S-au modificat corespunzator declaratiile de somaj si pensii pentru a se include si acesti asigurati.

 

Ianuarie 2011

 

S-a introdus declaratia unica D112.

 

Martie 2011

 

S-a implementat posibilitatea introducerii in D112 a  modelelor  de pe site-ul ANAF privind contractele de cenzori si administratori. 

S-a introdus Cererea catre Casa de asigurari de Sanatate pentru recuperarea prestatiilor suportate din FNUASS, cf. Ordinului 130/2011.

 

Aprilie 2011

 

S-a modificat D112 conform noilor programe de la ANAF si calculul concediilor medicale s-a modificat in conformitate cu Ordinul 130/2011.

S-a scazut din baza de calcul a CAS suma privind pensia facultativa deductibila legal, conform legii 263/2010, art.37, pct.e). 

S-a permis inserarea in pontaj a codului fiscal al sediului secundar (daca este cazul).

 

August 2011 

 

S-a permis posibilitatea introducerii impozitului aferent zilierilor, conform Legii 52/2011 + norme de aplicare.

 

Noiembrie 2011

 

S-a flexibilizat modul de stabilire a bazei de calcul a fondului de garantare pentru plata creantelor salariale (fgpcs), in sensul introducerii unui camp la sectiunea Sporuri, cu ajutorul caruia se poate stabili daca respectiva suma intra sau nu in baza de calcul a fgpcs. Acest camp are denumirea *fd_garant* si este implicit incarcat cu valoarea "D", adica suma intra in baza de calcul a fgpcs.

 

Februarie 2012

 

La stabilirea bazei de calcul a CO, se tine cont doar de salariul brut negociat, la care se adauga sporurile permanente (doar sumele incarcate la sectiunea Sporuri si avand bifat campul *Perm*)

 

Martie 2012

 

La stabilirea bazei zilnice de calcul a CM, se tine cont la plafonare de salariul minim valabil in fiecare luna a arhivei si nu de salariul minim valabil in luna curenta.

 

Aprilie 2012

 

S-a creat un centralizator pe Puncte de lucru (campul *punct de lucru* din nomenclatorul de locuri de munca), cu sumele calculate proportional cu salariul brut realizat al angajatilor din acel punct de lucru (Situatii->Liste->Liste pe departamente, subdepartamente si puncte de lucru). 

 

Iulie 2012

 

Pentru bugetari s-au introdus la Nomenclator asigurati campurile Grad si Clasa, cf. Legii 284/2010, care apar in statul Stat 4 + b.

 

S-a adaptat programul la OUG 125 in privinta drepturilor de autor si a conventiilor civile. S-a modificat nota contabila conform noilor cerinte. S-a adaptat fisierul XML pentru D112 conform noii Anexe 8 cu validari pusa la dispozitie de ANAF.

 

Septembrie 2012

            Posibilitatea activarii prin internet prin cod client si parola

mai iunie 2015

 

Inregistrarea mai multor contracte individuale de munca pentru acelasi salariat

 

iulie - octombrie 2015

 

Generarea notei contabile si pe proiecte si centre de cost