Parlamentul Romāniei

 

 

 

Lege nr. 399/2006

din 30/10/2006

 

pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 901 din 06/11/2006

 

Actul a intrat in vigoare la data de 09 noiembrie 2006

 

 

 

 

    Parlamentul Romāniei adoptă prezenta lege.

 

   Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicată īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, cu modificările ulterioare, cu următoarele modificări şi completări:

   1. La articolul 1 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:

    "e) persoane care īncheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru īngrijirea copilului bolnav, īn condiţiile īn care au īnceput stagiul de cotizare pānă la data de 1 ianuarie 2006."

   2. La articolul 4 alineatul (1), partea introductivă va avea următorul cuprins:

    "Art. 4. - (1) La data intrării īn vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, cotele de contribuţii de asigurări sociale stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează cu 0,85 puncte procentuale, prin deducere din:".

   3. La articolul 4, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

    "(2) Īncepānd cu data de 1 ianuarie 2006, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, este de 0,85%, aplicată la fondul de salarii sau, după caz, la drepturile reprezentānd indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse īn contractul de asigurări sociale īncheiat de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achită la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."

   4. La articolul 4, alineatul (6) va avea următorul cuprins:

    "(6) Eventualele deficite īnregistrate pe parcursul execuţiei bugetare şi deficitul anual rezultat īn condiţiile aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se acoperă din disponibilităţile īnregistrate īn anii precedenţi cu această destinaţie sau de la bugetul de stat, după caz."

   5. Articolul 6 va avea următorul cuprins:

    "Art. 6. - (1) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 au obligaţia să calculeze şi să vireze casei de asigurări de sănătate cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii; acestea au obligaţia să anunţe lunar casei de asigurări de sănătate schimbările de natură să modifice elementele de calcul pentru plata contribuţiei.

    (2) Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) au obligaţia plăţii cotei de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85%, aplicată la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislaţiei financiar-fiscale īn materie. Prin fond de salarii realizat, īn sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se īnţelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natură salarială.

    (3) Persoanele prevăzute la art. 5 lit. a) au obligaţia de a depune lunar la casele de asigurări de sănătate declaraţii privind evidenţa obligaţiilor de plată către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii şi privind evidenţa nominală a asiguraţilor care au beneficiat de concedii şi indemnizaţii, după caz.

    (4) Persoanele prevăzute la art. 5 lit. a) au obligaţia de a pune la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare īn vederea stabilirii obligaţiilor la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

    (5) Īn situaţia persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datorează asupra drepturilor reprezentānd indemnizaţie de şomaj.

    (6) Īn situaţia persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-d), cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datorează asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau asupra veniturilor declarate īn contractele de asigurare socială pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. e).

    (7) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii se aplică şi asupra indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă urmare a unui accident de muncă sau boală profesională şi se suportă de către angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale constituit īn condiţiile legii, după caz.

    (8) Baza lunară de calcul a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) nu poate fi mai mare decāt produsul dintre numărul asiguraţilor din luna pentru care se calculează contribuţia şi valoarea corespunzătoare a 12 salarii minime brute pe ţară.

    (9) Baza de calcul a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) nu poate depăşi plafonul a 12 salarii minime brute pe ţară."

   6. Articolul 7 va avea următorul cuprins:

    "Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată īn ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical."

   7. La articolul 8 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins:

    "a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;".

   8. La articolul 11, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

    "(2) Īn īnţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, medic curant este orice medic aflat īn relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum şi orice alt medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă şi care īncheie o convenţie īn acest sens cu casele de asigurări de sănătate, īn condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."

   9. La articolul 12, litera A va avea următorul cuprins:

    "A. de către angajator, din prima zi pānă īn a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;".

   10. La articolul 13, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:

    "Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile īn interval de un an, socotită din prima zi de īmbolnăvire.

    (2) Īncepānd cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist pānă la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale."

   11. La articolul 14, alineatul (4) va avea următorul cuprins:

    "(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, denumită īn continuare CNPAS, īmpreună cu CNAS, īn raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare."

   12. Articolul 21 va avea următorul cuprins:

    "Art. 21. - (1) Asiguraţii aflaţi īn incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive beneficiază de tratament balnear şi de recuperare a capacităţii de muncă, pe baza biletului de trimitere, īn condiţiile prevăzute īn Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale īn cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

    (2) Tratamentul balnear şi de recuperare a capacităţii de muncă se desfăşoară īn conformitate cu prevederile programului individual de recuperare īntocmit de medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale, īn funcţie de natura, stadiul şi prognosticul bolii, structurat pe etape.

    (3) Īn funcţie de tipul afecţiunii şi de natura tratamentului, durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile şi se stabileşte de medicul curant.

    (4) Programul individual de recuperare este obligatoriu şi se realizează īn unităţi sanitare specializate aflate īn relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

    (5) După fiecare etapă prevăzută īn programul individual de recuperare, asiguraţii sunt supuşi reexaminării medicale. Īn funcţie de rezultatele acesteia, medicul expert al asigurărilor sociale poate propune medicului curant actualizarea programului individual de recuperare sau, după caz, recomandă reluarea activităţii profesionale ori propune pensionarea de invaliditate.

    (6) Plata indemnizaţiilor nu se cuvine pe perioadele īn care asiguratul, din motive imputabile lui, nu īşi īndeplineşte obligaţia de a urma şi de a respecta programul individual de recuperare.

    (7) Controlul recomandărilor medicului specialist şi al programului individual de recuperare, precum şi respectarea acestora de către asigurat se realizează de către organele specializate din structura CNAS, respectiv casele de asigurări de sănătate."

   13. Articolul 29 va avea următorul cuprins:

    "Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor īn care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat īn aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical īn aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale."

   14. La articolul 38, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

    "(2) Sumele reprezentānd indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia īn luna respectivă, se recuperează din contribuţiile datorate pentru lunile următoare sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie, īn condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite īn cuantum de 6,5% şi 7% pentru asigurările sociale de sănătate."

   15. Articolul 44 va avea următorul cuprins:

    "Art. 44. - (1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorată de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate din fondurile proprii ale acestora.

    (2) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii nu se datorează asupra indemnizaţiilor reglementate de prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, datorată de angajatori pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate din fondurile proprii ale acestora şi, respectiv, a indemnizaţiilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale."

   16. Articolul 45 va avea următorul cuprins:

    "Art. 45. - (1) Perioadele īn care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare īn sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorāndu-se contribuţia de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.

    (2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentānd un salariu de bază minim brut pe ţară garantat īn plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

    (3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentānd un salariu de bază minim brut pe ţară garantat īn plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

    (4) Calculul şi plata contribuţiei individuale de asigurări sociale se efectuează lunar de către plătitorii prevăzuţi la art. 36 alin. (3). Contribuţia individuală de asigurări sociale se virează pānă la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale şi/sau a veniturilor de natură salarială."

   17. La articolul 46, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

    "(11) Īn situaţia persoanelor prevăzute la art. 33, la determinarea punctajului anual se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat īn plată, din perioadele respective, pentru fiecare dintre indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate achitate de fiecare plătitor."

   18. Titlul capitolului VIII va avea următorul cuprins:

 

    "CAPITOLUL VIII
Contravenţii"



   19. Articolul 47 va avea următorul cuprins:

    "Art. 47. - (1) Constituie contravenţii faptele săvārşite prin īncălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).

    (2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvārşite prin īncălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):

    a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;

    b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;

    c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale īn vigoare."

   20. Articolul 48 va avea următorul cuprins:

    "Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate."

   21. Articolul 51 va avea următorul cuprins:

    "Art. 51. - (1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizează de către echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurări de sănătate. Īn cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurări de sănătate, cooptează reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice sau ai direcţiilor de sănătate publică şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publică centrală cu reţea sanitară proprie.

    (2) Controlul se realizează ca urmare a sesizării casei de asigurări de sănătate de către plătitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autorităţilor abilitate să realizeze controlul.

    (3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevăzute īn convenţiile īncheiate de către medicii curanţi cu casele de asigurări de sănătate, precum şi cu privire la recomandările medicului specialist, a programului individual de recuperare şi respectarea acestora de către asigurat, se efectuează de către organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurări de sănătate.

    (4) Īn cazul constatării nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, vor fi sesizate comisiile de disciplină din cadrul colegiului medicilor de la nivelul fiecărui judeţ, respectiv din cadrul Colegiului Medicilor Bucureşti sau, după caz, din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din Romānia, pe domeniul de competenţă, precum şi unităţile cu care medicii se află īn relaţii contractuale, pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

    (5) Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din Romānia, a consiliilor judeţene ale medicilor şi al municipiului Bucureşti vor aplica măsurile prevăzute de legislaţia īn vigoare, īn situaţia īn care constată nerespectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă cu privire la eliberarea certificatelor medicale.

    (6) La nivelul CNAS, respectiv al caselor de asigurări de sănătate, se constituie comisii mixte de analiză a concediilor medicale, conform protocolului īncheiat īntre CNAS-CNPAS şi medicii de expertiză."

   22. La articolul 55, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

    "Art. 55. - (1) Conţinutul şi forma formularelor de concedii medicale, ale formularelor cu regim special care conţin elemente de protecţie īmpotriva falsificării sau contrafacerii, precum şi ale altor formulare necesare aplicării prezentei ordonanţe de urgenţă se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui CNAS şi se publică īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I."

   23. Articolul 58 va avea următorul cuprins:

    "Art. 58. - (1) Necesarul de personal la CNAS şi la casele de asigurări de sănătate, pentru realizarea activităţilor de evidenţă şi control rezultate din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se stabileşte prin hotărāre a Guvernului.

    (2) Activitatea de declarare, constatare, control, colectare şi soluţionare a contestaţiilor privind contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice care au calitatea de angajator se realizează de Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, īn condiţiile legii."

 

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul Romāniei, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia Romāniei, republicată.

   

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR                          PREŞEDINTELE SENATULUI
         BOGDAN OLTEANU                                      NICOLAE VĂCĂROIU
 
 

    Bucureşti, 30 octombrie 2006.

    Nr. 399.