Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate

 

 

Ordin nr. 1000/2009

din 09/12/2009

 

pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuției, precum și pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 617/2007

 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 891 din 18/12/2009

 

Actul a intrat in vigoare la data de 18 decembrie 2009

 

 

 

 

    Având în vedere:

   - Referatul de aprobare al Direcției generale relații cu furnizorii, al Direcției juridic, contencios și acorduri internaționale și al Direcției sisteme informatice nr. DGF 2.138/JA 6.730/DSI 2.162/2009;

   - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 197/2008 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 228/2009;

   - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2008 privind modificarea și completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul unor drepturi de asistență socială și nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, aprobată cu completări prin Legea nr. 161/2009,

    în temeiul dispozițiilor art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările și completările ulterioare,

 

    președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate emite următorul ordin:

 

   Articol unic. - Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuției, precum și pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 617/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 649 din 24 septembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează așa cum urmează:

   1. La articolul 17, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

    "(2) Contribuția pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevăzute de Codul fiscal se datorează și se calculează începând cu 1 ianuarie 2010."

   2. La articolul 18, alineatele (1)-(3), (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

    "Art. 18. - (1) Contribuțiile pentru persoanele prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. b) și e) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra indemnizației pentru incapacitate de muncă din cauza unui accident de muncă sau unor boli profesionale, respectiv asupra indemnizației de șomaj, și se suportă de către angajator ori din fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, constituit în condițiile legii, respectiv din bugetul asigurărilor de șomaj.

    (2) Pentru perioada în care indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident de muncă sau unor boli profesionale nu se suportă din fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, angajatorul are obligația de a plăti contribuția raportat la fondul de salarii pentru salariații aflați în această situație.

    (3) Angajatorii vor reține din contribuția datorată fondului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sumele calculate potrivit alin. (1).

    ...............................................................................................

    (5) Contribuțiile pentru persoanele prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. d), f), i) și j) din lege se stabilesc prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a două salarii de bază minime brute pe țară, se suportă din bugetul de stat și se calculează după următoarea formulă:

   

Salariul de bază minim             Numărul de zile lucrătoare
brut pe țară                       în care s-a aflat în
x 2 x .................%           situațiile prevăzute la
──────────────────────────────  x  art. 213 alin. (2) lit. d),
Numărul de zile lucrătoare din     f), i) și j) din luna pentru
luna în care se face calculul      care se face calculul
 
 

    (6) Contribuția persoanelor aflate în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani și în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, care intră sub incidența Legii nr. 138/1999 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din instituțiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituții, cu modificările și completările ulterioare, se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra indemnizației pentru creșterea copilului, se suportă din aceeași sursă din care se suportă indemnizațiile și se virează de către plătitorii acestor indemnizații."

   3. La articolul 18, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu următorul cuprins:

    "(51) Contribuțiile pentru persoanele prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. c) din lege se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând indemnizație pentru creșterea copilului și se suportă de la bugetul de stat."

   4. La articolul 20 alineatul (1), litera j) se modifică și va avea următorul cuprins:

    "j) pentru persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, venit lunar de completare sau plăți compensatorii din bugetul asigurărilor de șomaj, actul de identitate și carnetul și/sau adeverința eliberate de instituțiile care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj;".

   5. La articolul 20 alineatul (1), după litera n) se introduce o nouă literă, litera o), cu următorul cuprins:

    "o) pentru personalul monahal al cultelor recunoscute, actul de identitate și adeverința eliberată de unitățile de cult."

   6. La articolul 20, partea introductivă a alineatului (31) și alineatul (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

    "(31) Persoanele încadrate la alin. (1) lit. b), c), d), e), f), g), h), m) și o) beneficiază de adeverința de asigurat, eliberată de CAS pe baza documentelor prevăzute la categoria din care fac parte, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

    .................................................................................................

    (4) Procesul de eliberare a adeverințelor care atestă calitatea de asigurat este un proces continuu. Pentru asigurarea accesului liber la pachetul de servicii de bază, persoanele încadrate la alin. (1) lit. a), i), j), k), l), m) și o) pot face dovada calității de asigurat, până la obținerea adeverinței de asigurat, pe baza documentelor la care se face referire în aceste prevederi."

   7. La articolul 21, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

    "c) pentru persoanele prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. c), e), f), g), h), l) și o) adeverința este valabilă un an de la data emiterii;".

 

    Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate,
Irinel Popescu

 

    București, 9 decembrie 2009.

    Nr. 1.000.