Guvernul Romāniei

 

 

Ordonanţă nr. 3/2007

din 17/01/2007

 

privind unele măsuri financiar-fiscale din domeniul protecţiei sociale

 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 67 din 29/01/2007

 

Actul va intra in vigoare la data de 01 februarie 2007

 

 

 

 

    Īn temeiul art. 108 din Constituţia Romāniei, republicată, şi al art. 1 pct. I.1 din Legea nr. 502/2006 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

 

    Guvernul Romāniei adoptă prezenta ordonanţă.

 

   Art. I. - Articolul 2 din Legea nr. 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi, publicată īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 1.028 din 27 decembrie 2006, se modifică după cum urmează:

    "Art. 2. - Fondurile necesare pentru acordarea trusoului pentru nou-născuţi, precum şi pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor prevăzute de prezenta lege se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute īn bugetul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei."

   Art. II. - Pentru asigurarea īn anul 2007 a fondurilor necesare aplicării Legii nr. 482/2006, se autorizează Ministerul Finanţelor Publice ca, la propunerea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, să introducă modificările ce decurg din aplicarea prevederilor acestei legi īn structura bugetului de stat şi a bugetului Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei pe anul 2007.

   Art. III. - (1) Pentru copiii născuţi īn perioada ianuarie-mai 2007, autorităţile administraţiei publice locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, denumite īn continuare autorităţile administraţiei publice locale, vor acorda beneficiarilor contravaloarea īn lei a trusoului pentru nou-născuţi prevăzut de Legea nr. 482/2006.

   (2) Contravaloarea trusoului pentru nou-născuţi se acordă la cererea scrisă a oricăruia dintre părinţii fireşti ai copilului sau, īn cazul īn care aceştia nu sunt īn măsură să solicite acest drept, prin īmputernicit ori la cererea reprezentantului legal al copilului desemnat īn condiţiile legii.

   (3) Cererea prevăzută la alin. (2) se īntocmeşte de oricare dintre părinţii fireşti, de īmputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului şi este īnsoţită de copia certificatului de naştere ori, după caz, a extrasului de naştere, precum şi de declaraţia pe propria răspundere a persoanei care semnează cererea că nu a solicitat acest drept īn altă localitate.

   (4) Cererea de acordare a sumelor prevăzute la alin. (1) se depune şi se īnregistrează la autorităţile administraţiei publice locale īn a căror rază teritorială domiciliază părintele sau, după caz, īn care a fost īnregistrată naşterea copilului, pānă cel tārziu la data de 15 iunie 2007.

   (5) Aprobarea acordării sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează prin dispoziţie scrisă a autorităţii administraţiei publice locale prevăzute la alin. (4) īn termen de maximum 5 zile de la depunerea cererii.

   (6) Īn termenul prevăzut la alin. (5), autorităţile administraţiei publice locale comunică beneficiarilor aprobarea dreptului, precum şi modalitatea de plată a acestuia.

   (7) Sumele reprezentānd contravaloarea trusoului se plătesc de autorităţile administraţiei publice locale prevăzute la alin. (4) īn termen de maximum 30 de zile de la depunerea cererii de către solicitant.

   (8) Pe baza dispoziţiei prevăzute la alin. (5), autorităţile administraţiei publice locale īntocmesc situaţii centralizatoare care se transmit direcţiei de muncă, solidaritate socială şi familie judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, īn prima zi a săptămānii următoare pentru săptămāna precedentă.

   (9) Pe baza situaţiei centralizatoare prevăzute la alin. (8), īn termen de două zile de la primirea acesteia, direcţia de muncă, solidaritate socială şi familie judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, īntocmeşte un borderou cu situaţiile centralizatoare, la nivelul judeţului, pe baza căruia solicită Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei necesarul de credite bugetare īn vederea plăţii contravalorii trusoului şi a cheltuielilor de transmitere a dreptului.

   (10) Situaţia centralizatoare prevăzută la alin. (8) constituie document justificativ de plată şi se redactează īn sistem electronic, fără modificări manuale sau alte vicii de formă ori de fond.

   Art. IV. - Īn anul 2007, autorităţile administraţiei publice locale vor finaliza pānă la 31 mai procedurile prevăzute de lege pentru achiziţionarea bunurilor ce vor constitui trusoul pentru nou-născuţi prevăzut de Legea nr. 482/2006.

   Art. V. - (1) Īncepānd cu anul 2007, cotele de contribuţii de asigurări sociale stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2007 nr. 487/2006 nu mai cuprind cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzută de legislaţia īn vigoare.

   (2) Cota de 2% prevăzută de art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 487/2006 reprezintă cota contribuţiei datorate de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj, diminuată conform art. 7 alin. (2) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, şi nu include cota contribuţiei de 0,25% datorată de angajatori la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

   (3) Īn anul 2007, contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj datorată de angajatorii care nu beneficiază de prevederile art. 7 alin. (2) din Legea nr. 200/2006, cu modificările ulterioare, este de 2,25%.

   Art. VI. - Īn aplicarea prezentei ordonanţe, pot fi elaborate instrucţiuni care se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului administraţiei şi internelor.

   Art. VII. - Prezenta ordonanţă intră īn vigoare la 3 zile de la data publicării īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

 

    PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

   

                                              Contrasemnează:
                                              ───────────────
                            Ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei,
                                               Gheorghe Barbu
                                  Ministrul administraţiei şi internelor,
                                                Vasile Blaga
                                       Ministrul finanţelor publice,
                                     Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu
 
 

    Bucureşti, 17 ianuarie 2007.

    Nr. 3.